İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün başlayan ve 10 Kasım’a kadar sürecek olan 16. İstanbul Bienali’ni gezdi. İBB’nin de destekçileri arasında bulunduğu bienaldeki eserleri ilgiyle izleyen İmamoğlu, Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan, 3.4 milyon kilometrekare genişliğinde ve 7 milyon ton ağırlığındaki devasa atık yığınından esinlenilerek “Yedinci Kıta” başlığıyla düzenlenen etkinliğin kendileri için mesajlarla dolu olduğunu vurguladı. İmamoğlu, “Hem dünyanın kirlenmemesi adına hem yaşadığımız şeylerin doğaya ve özellikle insanların iklim değişikliğine karşı neler yapacağına dönük bir bilinçlendirme ve seferberliğin başlangıcı önemli. Biz de bir nevi bir mesaj alarak buradan ayrılıyoruz belediye başkanı, dünyanın en büyük kentlerinden birini yöneten birisi olarak. Sanatın bu anlamdaki gücü zaten tartışılmaz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de destekçileri arasında bulunduğu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali, bugün başladı. Bienalde 25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eseri sergileniyor. Bianele, Türkiye’den de 8 sanatçı katıldı. Birbirinden farklı alanlarda çalışan sanatçıların, bienal için özel olarak ürettiği 36 yeni eser de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sanatveseverler, Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi’nin 3, 4 ve 5’nci katlarında sergilenen eserleri, diğer sergi mekanlarında olduğu gibi ücretsiz olarak gezebilecek. 10 Kasım’a kadar sürecek olan 16. İstanbul Bienali, bu yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da da ziyaretçilerini ağırlıyor.

İMAMOĞLU, BİENALİN İLK KONUKLARINDAN OLDU

Bugün başlayan bienalin ilk konuklarında biri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu’nu müze önünde İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol karşıladı. İmamoğlu’na bienal gezisinde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Serdal Taşkın eşlik etti. Bienaldeki eserleri ilgiyle izleyen İmamoğlu, yetkililerden detaylı bilgiler aldı. Bienali gezen sanatseverler tarafından ilgiyle karşılanan İmamoğlu, yurttaşlarla fotoğraf çektirdi.

OSMAN HAMDİ BEY’İN KAPLUMBAĞALARINI SEVDİ!

5, 4 ve 3’ncü katlardaki bienal kapsamında sergilenen eserleri gezen İmamoğlu, Pera Müzesi olarak faaliyetine devam eden son 2 kattaki alandaki sanat ürünlerini de yakından inceleme fırsatı buldu. İmamoğlu’nun, Osman Hamdi Bey’in ünlü “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eserinin günümüz teknolojisine uyarlanmış halini VR gözlüklerle incelemesi, renkli anların yaşanmasına neden oldu. İmamoğlu, “geliştirilmiş sanal gerçeklik deneyimi” adı verilen simülasyon etkinliği sayesinde, tablonun içine girip, kaplumbağaları sevdi, besledi. İmamoğlu, ilginç sanal deneyimi, “Ben, artık bugüne döneyim” diyerek bitirdi. İmamoğlu’nun bu esprisi, sanatseverleri güldürdü.

“SANATIN, BELEDİYELERİ YÖNETENLERE MESAJLARI VAR”

Bienalin gerçekleşmesine emeği geçen her kişi ve kuruma teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Sanat, aynı zamanda toplumla buluştuğu ölçüde değerini kazanıyor ve anlamına kavuşmuş oluyor. Toplum bundan etkileniyor. O anlamda gerçekten Suna-İnan Kıraç Vakfı’na çok teşekkür ediyorum” dedi. Bienalin bu yıl verdiği mesajı iyi okumak gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, “Hem ekolojiyi gözlem altında tutuyor hem de dünyadaki iklim değişikliği ile mesajları çok kuvvetli. Hepimizin aslında ilgilenmesi gereken bir kıtadan bahsediyor. Gitmek istemediğimiz ama bir taraftan varlığı, kirliliği büyüyen, deniz altında varlığı büyüyen; ama ne yazık ki bir kıtaya dönüşmüş bir kirliliğin farkındalığını arttırıyor. Bu konuda bize büyük bir mesaj var. Belediyeleri ve büyükşehirleri yöneten anlayışlara mesajları var. Hem dünyanın kirlenmemesi adına hem yaşadığımız şeylerin doğaya ve özellikle insanların iklim değişikliğine karşı neler yapacağına dönük bir bilinçlendirme ve seferberliğin başlangıcı önemli. Biz de bir nevi bir mesaj alarak buradan ayrılıyoruz belediye başkanı olarak, dünyanın en büyük kentlerinden birini yöneten birisi olarak. Sanatın bu anlamdaki gücü zaten tartışılmaz. Bazen siz sırf bilimle ya da sırf teoriyle yakalayamadığınız bilinci, sanatla bir günde, bir anda, bir saniyede yakalayabiliyorsunuz. O yaratıcılık muazzam bir şey. Bu açıdan, bu gözle izledim” diye konuştu.