İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kentteki riskli yapıların dönüşümünü içeren gündem maddesi ile olağanüstü toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısı İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda, 30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme görüşüldü.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar ve 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme ile ilgili ihtisas komisyonlarından oy birliği gelen rapor da meclise okundu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin de düzenlemeye ilişkin meclise sunum yaptı. Düzenleme mecliste oy birliği ile kabul edildi.

‘DÖNÜŞÜM 5 YILDA GERÇEKLEŞECEK’

Toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Burada en önemli şey kentsel dönüşümün ivedi şekilde yapılacak olması. İlçe belediyemizin 5 ay bir süreci var daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayına gelecek. 5 yıl içinde de dönüşüm gerçekleşecek. Yasa kapsamında riskli yapılar imar düzenlemesine konu olacak” dedi.

‘BİR DAHA BU KADAR CANIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ’

Mecliste konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yapılan düzenlemenin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi. Soyer, “Gerçekten ortak akılla yol alınan İzmir için çok kıymetli bir karar oldu. Birincisi kaçak yapılara meşruiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil. Ruhsatlanması yapılmış, planlarda yer almış adalarla ilgili verilen bir karar. Doğal afetlerde o hak kaybolmuş biz o hakkın geri alınmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir kaçak öneri getirmiyoruz. Mevcut durumu koruyarak o deprem nedeniyle kaybolan hakların geri kazanılması önerisini sağlıyoruz. Sadece hasarlı yapılarla ilgili değil. Bundan sonra da benzer bir sonucu yaşamamak için kafa yorduğumuzdan bu rapor hazırlandı. Biz bir daha bir felaket nedeniyle bu kadar çok canımızı kaybetmek istemiyoruz. Onun için onları koruyacak ve güven altında yaşamalarını sağlayacak bir düzenleme getiriyoruz” dedi.

İLÇE BELEDİYELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Soyer ayrıca, “Mevcut durumu koruyacak alan dediğimiz K alanlarını ilçe belediye başkanlarının çıkarmasını istiyoruz. Bu alanlar hem hasarlı yapıları içeriyor hem de olası bir durumda hasar görecek yapıları kapsıyor. Çok hızlı bir şekilde bu K alanlarını belirlemelerini ve meclis gündemine getirmelerini istiyoruz. Özellikle metropolde ve depremden etkilenen yerlerdeki belediye başkanlarımızın önünü açacak bir çalışma yapıyoruz. Yapı stoku envanteri çıkarmak istediğimizi ifade etmiştim. Asıl mesele dirençli kent olmak. Hele ki iklim krizi yaşandığında çıkacak meselelere karşı dirençli kent hazırlamalıyız demiştim. Bunun için bizim bir envantere ihtiyacımız var demiştik. İnşaat Mühendisleri Odamızla birlikte önümüzdeki hafta yapı stoku envanteri çalışmasına başlıyoruz. Bu da çok önemli bir veriye ulaşmamızı sağlayacak” diye konuştu.

‘ORTA HASARLILAR İÇİN CAN SUYU’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda da bulunan Başkan Soyer, “Bildiğiniz gibi dünya bankasıyla çok uzun bir süredir müzakere ediyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda 250 milyon dolarlık 5 yıl ödemesiz bir kaynak yarattık. Bunu Cumhurbaşkanımızın kendisine arz ettim ve hızlı bir şekilde gelmesinin mümkün olduğunu söyledim. İller Bankası üzerinden aktarılabilecek bir kaynak. Böyle olursa başlangıç için çok ciddi bir rakam sağlamayacağız. Benim şahsi izlenimim olumlu yaklaştı. Bu kaynağın en önemli yanı orta hasarlı yapılarla ilgili ortaya çıkan hasarın karşılanması. Hükümetimiz ağır hasarlı yapılarla ilgili çok iyi bir çözüm oluşturmuş durumda. Biz de dünya bankasının kaynağını bu orta hasarlı kaynakların dönüşümü noktasında can suyu olarak kullanacağız” dedi.

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK’

Soyer açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşümde; Örnekköy’de 190 konutun temeli atılarak 1010 konutun yıkımı başlatılacak. Ege Mahallesi’nde yıkımlar başlamıştı, şimdi imalatlar başlayacak. 13 Mart’ta hem yıkımlar hem de imalata başlayacak. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da bu tarihte kentimize gelecek. Bu çalışma çok kıymetli... Ortak aklın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gördüğümüz bir çalışma oldu. Biraz vakit aldı ama tüm Türkiye’ye ilham verecek, örnek olacak bir adım atmış oluyoruz. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde oybirliği ile kabul edilmesi değil, hükümetimiz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da arkasında durduğu bir adım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Kararın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”