İzmir Bayraklı Belediyesi Mart ayı olağan birinci meclis oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Cumhur İttifakı meclis üyelerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’ne yönelik eleştirileri oturumda tartışma yarattı. Başkan Sandal ve CHP’li meclis üyeleri eleştirilere sert çıktı. Öte yandan Başkan Sandal ve AKP Meclis Üyesi Özgür Hızal arasında da polemik yaşandı. Toplantıda önemli kararlar da alındı.

O DÜZENLEME İKİNCİ OTURUMDA OYLANACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği olağanüstü meclis toplantısında, 30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme oy birliği ile kabul edilmişti. Uygulama gereği ilçe belediye meclislerinde de kabul edilmesi gereken önerge Bayraklı Belediye Meclisi’nde de görüşüldü. Komisyonlara sevk edilen önerge ikinci meclis toplantısında oylanarak Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek. Önergeye ilişkin konuşan Başkan Serdar Sandal, “Pazartesi olağanüstü mecliste kabul edilen bir önergeyle birlikte ihtiyaçlarımıza cevap veren bir uygulamanın önü açıldı. Bayraklı’lı yurttaşlarımız adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

GIDA PAKETİ VE NAKDİ YARDIM

Meclis gündemine yer alan; ‘Pandemi tedbirleri nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya faaliyetlerine ara verilen; kıraathane, kahvehane, çay ocağı, internet kafe, oyun salonu ve yiyecek-içecek ağırlıklı kafe gibi işletmelere gıda paketi verilmesi ve 500 TL nakdi yardım yapılması’ hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önerge komisyonlarda görüşüldükten sonra mecliste oylanacak. Onay alması halinde önergede belirtilen kriterlerde olan esnafa gıda paketi ve nakdi destek verilecek.

VERGİ JESTİ

Meclis gündeminde yer alan ve esnafa desteği içeren bir başka önerge de komisyonlarda gönderildi. Önergenin komisyonlarda görüşülüp onaylanması halinde; ‘Pandemi tedbirleri nedeniyle faaliyetleri durdurulmuş veya faaliyetlerine belirli süre ara verilmiş olan; umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, lokanta/ restaurant/ pastane (paket servis yapanlar hariç), birahane, cafe/cafeterya, kahvehane, kıraathane, kırbahçesi, dernek lokali, çay bahçesi, kuaför, berber, yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu, spor salonları, sinema salonları, lunapark, internet ve oyun salonu, bilardo ve nargile salonları gibi işyerlerinin kapalı olduğu veya faaliyetlerine ara verildiği sürelerde bu işyerlerinin katı atık bedelleri ile ayrıca başvuruda bulunmaları halinde, kapalı bulunulan dönemlere ait çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergileri alınmayacak. Pazar yerlerinde giyim/oyuncak, züccaciye, süs eşyası, çanta vb.tezgahı bulunanlar ile hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeni ile tezgahlarını açamayan pazarcı esnafının tezgahını açmadığı sürelerde pazaryeri tahsis ücretleri alınmayacak. Devlet okulları, özel okullar, ana sınıf ve ana okulları, öğrenci yurtları ile bu yerlerde faaliyet gösteren kantin işletmelerinin kapalı olduğu sürelerde işyerlerinin katı atık bedelleri ile ayrıca başvuruda bulunmaları halinde, kapalı bulunulan dönemlere ait çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergileri alınmayacak.

BÜYÜKŞEHİR ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Cumhur İttifakı’nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik ‘Bayraklı’ya gelmiyor, sosyete mahallerine yaptığı hizmetleri gecekondu mahallerine yapmıyor, Büyükşehir Belediye Başkanı var mı, ismini bile bilmiyoruz çünkü görmüyoruz’ şeklindeki eleştirilere yanıt veren CHP Meclis Üyesi Cindi Can Polat, “İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı var, ismi de Tunç Soyer. Sokaktaki çocuğa sorsak bilir. Meclis üyelerinin bilmemesini yadırgadım. İzmir 4 buçuk milyon nüfusu olan, binlerce kilometre kare alanı olan bir kent. Başkanımızın görevinden dolayı yoğun bir programı var, her gün Bayraklı mahallelerine gelmesini bekleyemeyiz, ki göreve geldiğinden bu yana Bayraklıya birçok kez geldi. ‘Gecekondu olan yerlere hizmet etmiyor, sosyete mahallelerine ediyor’ diyorsunuz. Sosyete mahallesi dediğiniz yerlere yaptığı hizmeti nereye yapmamış? Büyükşehir Belediyemiz son 2 yılda asfalt dökümünde rekor kırdı. Bu dönem Girne Caddesi’nin olduğu yerde 2 üst geçit yapacak. İZSU’nun Bayraklı’da yağmur suyu ayrıştırılması ile ilgili yaptığı birçok çalışma var. Otopark çalışması var, yakında hizmete geçecek. Bayraklı denizle buluşacak, daire başkanından bilgisini aldım. Altınyol’un yer altına alınması suretiyle battı çıktıyla trafik yeraltına alınacak ve Bayraklı denize ulaşacak. Büyükşehir Belediyemiz Bayraklı’ya 2 yılda 140 milyon yatırım yaptı. Saydıklarımın yanında daha birçok çalışma var” diye konuştu.

‘BAYRAKLI’NIN SIRTINA FAİZ YÜKLEMEDİK’

Cumhur İttifakı’nın Bayraklı Belediyesi’ne yönelik eleştirileriyle ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi İbrahim Balıkçı, “Kendi kendini yıkayan çöp araçlarımız olacak. Bütçe planlaması ile süreci götürdük. Bayraklı halkının sırtına faiz yükü yüklemedik, kredi kullanmadık. Bayraklı halkına sıfır maliyetle nasıl artı hizmetler üretirizin peşine düştük. Afet park diye bir çalışmamız var. Tüm mahallerimizde afet parkları hazırlayarak tüm ihtiyaçların olduğu konteyner sistemi ile kentimizi ve kendimizi afetlere hazırlayacağız” dedi.

‘ÖZEL SEKTÖR YAPIYOR, BEN YAPTIM DİYORSUNUZ’

Oturumda hayalperestlik tartışması gerginlik yarattı. AKP Meclis Üyesi Özgür Hızal’ın, “Hayalperestlikle vizyoner olmak arasında ince bir çizgi var, siz hayalperestsiniz” eleştirisine yanıt veren Başkan Serdar Sandal, “Ben de diyorum ki bir hastane yapılıyor özel sektör yapıyor ben yaptım diyorsunuz 2020 yılında açılacak deyip 10 bin CV topluyorsunuz. Bu vizyon mudur hayalperestlik mi!” dedi.

‘BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ? ADALETLİ OLUN!’

Bayraklı Belediyesi’ne yönelik eleştirilere sert çıkan Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Adaletli olmak lazım. Adalet sadece üyesi olduğunuz partinin başındaki adalet değil, vicdanen adaletli olmanız lazım. Kamu kurum ve kuruluşların çay parası bulamadığı, bütün yatırımların askıya alındığı bir süreçte, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek işler yapıyoruz. Kimseyi ayırmıyoruz. Sosyal belediyecilik anlamında Bayraklı Belediyesi’nin neler yaptığını vatandaşlar biliyor. Tabii ki biz burada iş yapan arkadaşlardan gönüllülük esası içinde uygun görürseniz tablet konusunda destek olun diyoruz. Burada herhalde bir sorun yok. İş adamı iş yapıyorsa şu okulun tadilatını da yap diyoruz. Keşke herkes bunu yapabilse. Bunu ucuz bir polemik konusu yapmak doğru değil. 102 milyon krediyi ödeyen ve kredi çekmeyen bir belediyeyiz biz. Gerekiyorsa mali işler nasıl oluyor diye gelip bizden ders alsınlar. 2024'de buradayım, hep birlikte göreceğiz. Algılarla siyaset yapılmaz. Biz işimiz ahlakımız ile vatandaşın gönlünde yer edinmeye geldik. Göreceksiniz söylediğimiz her işi yapacağız. Biz kökleri Kuvâ-yi Milliye'den gelen bir siyasi partiyiz. Biz devlet nizamı nedir biliriz ve işi hangi kurallar ile yapacağımızı biliriz. Buna göre kurallara uyarız. İZBETON bölgede birkaç defa ihaleye çıkmış işi bırakmış adam gitmiş. Burası Muz cumhuriyeti mi? Adamı mı döveceğiz? Asfalt ile ilgili tüm Türkiye'ye örnek olacak çalışmayı arkadaşlarımız tamamladı” diye konuştu.

‘DEPREM SÜRECİNDE DESTAN YAZDIK’

Sandal açıklamasını şöyle sürdürdü: “Deprem sürecinde İzmir’ Bayraklı tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir destan yazdı. Bayraklı Belediyesi'nin buradaki fonksiyonunu yadsırsanız, o zaman size Elazığ'da, Van'da neden olmadı diye sorarız. Burada önemli olan; bu işin birleşeniyiz ancak önemli bir birleşeniyiz. Depremden sonra tüm vatandaşların konutlara yerleştirildiği, beyaz eşyalarının sağlandığı konusunda Bayraklı Belediyesi yadsırsanız yanlış olur. Burada kurtarma ekiplerinin ilk malzemesini biz verdik, depremin ilk gecesi vatandaşlarımızın ve kurtarma ekiplerinin tüm ihtiyaçlarını çözdük. Burada sahada olan 900 personelimizin emeğini yadsımamak lazım.”

AKP’Lİ HIZAL ‘AYA ÇIKACAĞIZ’ DEDİ, SANDAL’DAN YANIT GECİKMEDİ

AKP’li Özgür Hızal’ın, ‘Yolu da biz yaptık, hastaneyi de biz yaptık, inşallah aya da çıkacağız’ demesi üzerine Başkan Sandal, “Hastane yaptık, yol yaptık diyorsunuz da yapmadınız özel sektör yapıyor. Geçmediğimiz yolun parasını da biz ödüyoruz. O yüzden genel meselelere girmiyoruz” dedi.