İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mart ayından bu yana Marmara Denizi’nde yayılan deniz salyasına (müsilaj) karşı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi’nin dahil olduğu ortak çalışmada yerini aldı. Marmara Denizi’ndeki bütün kıyıları etkileyen deniz salyasına çözüm üretmek için İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda Bandırma Denizcilik Fakültesi’ne bağlı öğretim üyeleri saha araştırmalar yapıyor. İBB de diğer kurumlarla sürekli irtibat içinde süreci izliyor. Gerekli her türlü yardımı veriyor.

MARMARA’DA İLK

Deniz salyası, Marmara Denizi’nde ilk kez görülüyor. Beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi görülen deniz salyalarına karşı deniz yüzeyi temizleme tekneleri (DYTT) ile mücadele ediliyor. Çalışmalar derin ve geniş alanlarda sürdürülüyor. DYTT’lerin pervaneleriyle deniz salyası öbeklerini parçalayıp dibe indirmek ve toplamak amaçlanıyor. Ancak akışkan, yapışkan ve sıvımsı olmasından ötürü DYTT’ler, deniz salyası karşısında yeterli etkiyi gösteremiyor.

DENİZ SUYU ISININCA GİDECEK

Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Buna dayanak ise geçmişteki su yosunu patlamalarının ortadan kalkması ve deniz dibine inmesi sürecinde yapılan gözlemler.

DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) NEDİR?

Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Deniz salyası, özellikle balıkçıların kabusudur. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırır. Kaktüsler, diğer sukulentler ve keten tohumları, zengin deniz salyası kaynaklarıdır.