Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda, Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Akdeniz TTO), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile düzenlediği ‘4. Bitki Islahı Proje Pazarı’ etkinliğinde, verimli ve kaliteli olarak elde edilen tohumların ülkelerin rekabetinde önemli rol oynadığının altı çizildi ve sektörün AR-GE merkezlerinin daha çok bir araya getirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Antalya Expo Center’da 27-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve 32 ülkeden 850’yi aşkın katılımcı markanın yer aldığı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları fuarında, Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Akdeniz TTO), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile düzenlediği “4. Bitki Islahı Proje Pazarı’ etkinliği, üniversite, sektör ve kamuoyunu bir araya getirdi. Etkinlik açılışında konuşan Akdeniz TTO Merkez Müdür Yardımcısı Cem Sakarya, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erdem Yılmaz, TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Dr.Vehbi Eser, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, öne çıkan gıda güvenliği konusunda, ülkelerin rekabetinde kaliteli ve verimli tohumun rol oynayacağını belirttiler.

Ulusaldan uluslararası boyuta taşınmalı…

Tarımsal üretimde tohumun önemine değinildiği konuşmalarda, ayrıca klasik metodların yanında moleküler ıslah çalışmalarına olan desteğin artmasının, ıslah açısından gereklilik olduğunun altı çizildi. Bitki Islahı Proje Pazarı’nda üst düzey projeler bulunduğuna dikkat çekilirken, bu nedenle etkinliğin ulusaldan uluslararası boyuta taşınması gerektiği de vurgulandı. Son dönemlerde bitki sağlığının gıda güvenliğinin başlangıç noktası olarak görüldüğü; bu nedenle verimli ve kaliteli tohumların ülkelerin rekabetini etkileyeceği, AR-GE ile birlikte teşvik mekanizmasının bu anlamda önemli olduğuna dikkat çekildi.

Etkinliğin Antalya’ya ve dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech’e yakıştığı ve özdeşleştiği de konuşmalarda yer aldı. Ayrıca Antalya’nın bu alanda ileride çok daha fazla başarı hikayelerine imza atacağı, bu nedenle de sektörün AR-GE merkezleri ile daha çok bir araya gelmesi, getirilmesi gerektiğine değinildi. Tarım sektörü, sanayi ve üniversitelerin işbirliği ile katma değer üreten çalışmalar yapıldığı da kaydedildi.