11.11 Bekarlar Günü, Efsane Cuma, Siber Pazartesi adı altında düzenlenen alışveriş festivalleriyle hareketli günler geçiren e-ticaret sektörü, şimdi de sürpriz kampanyalarla 21 Aralık’taki yılın en uzun gecesine hazırlanıyor.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral,son 5 yıldır yüzde 40 ortalama ile büyüyen e-ticaret sektörünün, Aralık ayındaki yoğun satışlarla 2019’u da rekorla uğurlayacağını bildirdi.Aralık ayının Kasım ve Temmuz’dan sonra internetten kredi kartıyla en fazla işlemin yapıldığı üçüncü ay olduğunu vurgulayan Kayral, şunları söyledi:

“Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre e-ticarette en fazla pay, tatil-seyahat harcamalarına ait. Aralık’ta hızlanan kış turizmine ek olarak yaz turizmine yönelik erken rezervasyon satışları çok yoğun olur. Yılbaşı alışverişleri, 31 Aralık gecesi eğlencelerinin online satışı da e-ticaret sektörünü canlandırır. Bunlara ek olarak dijital piyasalarda şu anda ‘Yılın En Uzun Gecesi’ adı altında kampanya hazırlıkları yapılıyor. Elektronikten, modaya, kozmetikten market ürünlerine kadar binlerce üründe 21 Aralık’ta indirimler yapılacak. Tatil-seyahat harcamaları, 21 Aralık’taki kampanyalar ve yılbaşı alışverişleriyle, sektörün aralık ayı cirosunun 15 milyar TL’yi bulması hedefleniyor.”

E ticaretin avantajları bilinmiyor

Güçlü Kayral, rekor düzeydeki artışlara karşın, Türkiye’de sanal alışverişlerin avantajlarının henüz tam olarak bilinmediğini savundu.ABD, İngiltere gibi e-ticaretin toplam perakende içindeki payının en yüksek olduğu ülkelerde online alışverişlerin büyük kısmının para iadeli alışveriş siteleri aracılığı ile yapıldığına dikkati çeken Kayral, “Müşteri, online mağazaya direkt girmek yerine Avantajix.com gibi para iadeli alışveriş sitesi üzerinden alışveriş yaparsa, bu siteler sanal mağazalardan komisyon alıyor ve bu komisyon müşteriye aktarılıyor. Tüketici bilinçli alışveriş yaptığında, örneğin Aralık ayındaki online alışverişler para iadeli alışveriş siteleri üzerinden yapılsa 15 milyar TL’nin yaklaşık 300-400 milyon TL’si müşterinin cebinde kalır. Aslında bu para e-ticaret sitelerinin dağıtmaya hazır olduğu nakit promosyon tutarı. Ama bu parayı sadece para iadeli alışveriş sitelerini kullananlar elde edebilecek” dedi.

Kayral, 21 Aralık’taki kampanyaların Avantajix.com üzerinden takip edilebileceğini sözlerine ekledi