ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, internet sitesinde yayınladığı kapsamlı analiz ile Biden döneminde ABD-Türkiye ilişkilerine mercek tuttu… Mac Champion ve Nick Wadhams imzalı makalede, “Erdoğan, Biden’lı zorlu dört yıla hazırlanıyor” başlığını tercih eden Bloomberg muhabirleri, “Biden’ın Beyaz Saray için hazırlık yapmaya başlamasıyla birlikte dünya liderleri de konumlarını gözden geçirmeye başladı fakat bunlardan çok azı, gelecek dört yılın önceki dört yıldan daha zorlu olacağını öngören Recep Tayyip Erdoğan kadar hızlı hareket etti. Türkiye Cumhurbaşkanı ve danışmanları, ABD’nin eski başkan yardımcısını tanıyorlar fakat bu durum bugüne kadar Donald Trump tarafından engellenen yaptırımların uygulanmaması için bir sebep değil” ifadesini kullandı.

Bloomberg, Biden’ın Ocak ayında New York Times’a verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Erdoğan için otokrat dediğini ve “Bir hesap vermeli” dediğini hatırlatırken, “Bu hesap çok büyük olabilir. Yaptırım tehditlerinin yanı sıra Türkiye’nin bankasına ağır cezalar da gelebilir. Ayrıca Suriye sorunu, Doğu Akdeniz’de gerilim ve diğer konular da var. İlişkide sonraki adımda ne olacağına dair endişeler Türkiye’nin liderinin Biden’ı tebrik etme ve zaferini kabul etme kararında da belli oluyor zira Trump’tan faydalanan Brezilya’nın lideri Bolsonaro ve Rus lider Putin henüz Biden’ı tebrik etmedi” yorumunu yaptı.

“ERDOĞAN DÖRT YIL İSTEDİĞİNİ YAPTI ÇÜNKÜ…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir dönem tansiyonun yüksek olduğu Ankara-Riyad hattını yumuşattığı ve son günlerde Suudi Arabistan Kralı Selman ile sıcak bir şekilde konuştuğuna değinen Bloomberg, Rusya ile Türkiye’nin yakınlaşmasının sebebi olarak da “Amerika ile uzun süredir varolan ilişkiye bir alternatif” olduğunun da söylemesiyle birlikte pazar günü “Avrupa’yla daha yakın çalışma” konusunu gündeme getirmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Demokrat Parti’den bir senatörün diplomasi danışmanı ismini açıklamadan, “Erdoğan dört yıl boyunca istediğini yaptı çünkü Beyaz Saray’da bir arkadaşı vardı. Biden göreve gelince ve Türkiye Cumhurbaşkanı’na karşı daha sorumlu bir yaklaşımla gelince bu durum değişecek” ifadesini kullandı.

TÜRK YETKİLİ: YAPTIRIMDAN KAÇMAK İÇİN BU ADIM ATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kötü durumlar için hazırlandığını yazan Bloomberg, perşembe günü meclisten geçen ve Türk enerji şirketlerinin yurt dışında kurulabilmesi kararına dikkat çekti. Bloomberg’e konuşan bir Enerji Bakanlığı yetkilisi, “Bu hamlenin sebebi olası bir yaptırımın etkisine karşı gard almak” ifadesini kullandı.

Bloomberg, “7 Kasım’da Biden zaferini ilan ettiğinde Erdoğan Merkez Bankası’nı yöneten ismi görevden aldı ve daha az riskli bir para politikasına döndü. Bu zamanlama tesadüf olabilir fakat yine de böyle bir adım ekonomiyi olası şoklara karşı daha dayanıklı kılacaktır” ifadesini kullandı.

Fakat Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasıyla ilgili yaptırımların yakında gelebileceğini hatırlatan Bloomberg muhabirleri, “Kongre’de alınan kararla birlikte Başkan, 12 tane olası yaptırımın olduğu menüden en az 5 yaptırım seçmeye zorlanabilir. Bu seçenekler sembolik yaptırımdan bütün finansal işlemleri etkileyen ve zarar verici yaptırımlara kadar geniş bir yelpazede” yorumunu yaptı.