68 yaşındaki Budist keşiş Thammakorn Wangpreecha, 15 Nisan'da Tayland'ın kuzeydoğusundaki Nong Bua Lamphu eyaletindeki Wat Phu Hin tapınağında ölü bulundu. Wangpreecha'nın giyotinle intihar etmesi karşısında bunu beş yıldan fazla zamandır planladığı öne sürüldü.

Taylandlı keşiş, "daha yüksek ruhsal bir varlık" olarak reenkarne olacağı umuduyla, Buda için kendini adadı. Budizm'de 'erdemlilik' olarak bilinen bir inanca göre keşiş, bu akılalmaz yöntemin ona öbür dünyada iyi şans getireceğine inanıyordu.

Thammakorn'un cesedini bulan yeğeni amcasının bunu neden yaptığını anlatan mektup bulduğunu, hatta bunların bir mermere kazındığını söylediği mektupta, keşişin başını kesmenin Buda'yı övme yolu olduğu belirtiğini, sonraki yaşamda daha yüksek bir ruhsal varlık olarak başını ve ruhunu adadığını söylediğini belirtti.

Keşişin Budist Tanrı heykelinin yanında gerçekleştirdiği olayda giyotin kullanmasının dini figür kesildikten sonra başını tutuyormuş gibi görüneceği iddia edildi. 11 yıl tapınağa hizmet eden keşiş iddialara göre, daha önce diğer rahiplere keşişliği terk edeceğini söylediği, ancak giyotinden onlara bahsetmediği söylendi.

Ulusal Budizm Ofisi tarafından yapılan açıklamada, bu tür uygulamaların dinde teşvik edilmediği, bunun adanmışlık değil intihar olduğu, yerel yönetimlerin de bu çağrıya uymaları istendi. Ancak keşişin ölümünün ardından, 300'den fazla kişi tapınağa geldi. Keşişin cesedi bir tabutun içine konulurken, kafası bir kavanoza yerleştirildi.  (Kaynak: Haber Global)