Koronavirüs aşılarının üretim kapasitesini artırmak için patentlerinin askıya alınması yönündeki artan çağrılara, BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci'den itiraz geldi. Türeci, Pfizer/BioNTech aşısının deneyimli personel gerektirdiğini ve en az 5 bin adımda üretildiğini belirterek, patentlerin askıya alınmasının üretimde kaos yaratabileceğini vurguladı.

'HER BİR ADIMIN DOĞRU UYGULANMASI GEREKİYOR'

CNN International kanalına konuşan Türeci, "Patent korumalarının hafifletilmesi fikri hakkında siz nasıl hissediyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Patentler aşıların, söz gelimi bizim aşımızın üretimi konusunda sınırlandırıcı faktörler değil. Aşı üretiminde bir dizi önemli etken var. Örneğin bizim üretim sürecimiz 50 binden fazla adım içeriyor, ki aşımızın güvenliğini ve koruma oranını garanti altına almak için bunların hepsinin doğru uygulanması gerekiyor.

Deneyimli personel, özel tesisler, ham maddeye erişim gerekiyor. Dolayısıyla patentlerin askıya alınması bu konuyu çözmeyecek. Aşı üreticileri açısından, bunu uyumlu bir şekilde ve uluslararası çapta yapabilmek için yasal, idari ve organizasyonel çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz.”

'AŞI DOZU SAYISINI ARTIRMAYACAK'

Türeci, "Yani bunun kötü bir fikir olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna ise "Evet" diyerek şöyle devam etti: "Önümüzeki 12 ay içinde elimizde olabilecek aşı dozunun sayısını artırmayacak. Muhtemelen, üretimde kaosun artmasına yol açacak."

Aşıların daha hızlı üretilmesi sayesinde pandeminin kontrol altına alınması için patent haklarının askıya alınması çağrıları, dün ABD'den bu yönde gelen öneriyle güçlenmiş durumda. Avrupa Birliği bu öneriyi ele almaya açık olduklarını açıkladı; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da patentlerin askıya alınmasına destek verdiği belirtildi.

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de Kovid-19 aşılarının fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek geldi.