Eylül 1957'de Ural Dağları'ndaki Kiştim yakınlarında gizli tutulan Mayak nükleer yakıt tesisinde yaşanan patlamada, dev bir radyoaktif bulut yüzlerce kilometre uzağa kadar yayıldı. 250 bine yakın insanı etkileyen patlama sonrası bazı bölgeler tahliye edildi. Nükleer tesiste çalışan onlarca işçi ile çevredeki 200'den fazla kişi akut radyasyon sendromu nedeniyle yaşamını yitirdi.

Nükleer facianın yaşandığı bölgeye yakın yerdeki 'Urallar'ın Bali'si' adıyla bilinen Kaolin gölü fotoğraflarda oldukça güzel görünse de, girilmemesi konusunda sık sık hatırlatmaların yapıldığı bir yer. Su mavmavi rengini ise, seramikler için de kullanılan kaolin minerali ve H2O reaksiyonu sonucu tehlikeli kimyasallardan alıyor.

Rusya'nın yerel siteleri, bölgeyi Mayıs ayında ziyaret edilecek yerler listesinin başına koyarken, bölgedeki tehlike halkı rahatsız etmiyor gibi görünüyor.

Belki de en popüler cazibe mekanı olan Kyshtym (Kıştım) terk edilmiş bir kaolin çukuru. Yerliler tarafından 'Bali' olarak adlandırılan yer, göz kamaştırıcı beyaz kıyıları ile su dolmuş bir taş ocağının masmavi sularının muhteşem birleşimi... Gölde yüzmek tavsiye edilmezken, turistler kıyılarında yürüyüş yapıp genellikle profesyonel fotoğraf çekimleri yapıyor.