Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; son bir yılda gübrede yüzde 53, yemde yüzde 170'e ulaşan artış oldu. Ekmeklik buğday tohumu 3.5 liradan 10.5 liraya çıktı. Besi yemi yüzde 83, süt yemi yüzde 97, yumurta yemi yüzde 169.4 arttı. Zirai ilacın litresi de 125 liradan 320 liraya çıktı.

DAYANACAK HAL KALMADI

Tutdere, 2007'den bu yana, çiftçiye verilmeyen tarımsal desteklerin toplamının 272 milyar lira olduğunu da belirterek, “Kendi çiftçisine borç takan bir iktidar var. Çiftçinin bankalara olan borcu 224 milyar lirayı aştı. 1 milyon 366 bin hektar tarım arazisine ödenemeyen borçlar nedeniyle bankalar tarafından rehin konuldu. 28 milyon hektarlık tarım arazi alanı 23 milyon hektara geriledi. Üretim her geçen gün azalırken dışa bağımlılık artıyor. Üreticinin dayanacak hali kalmadı” diye konuştu.

İTHALATA MECBUR BIRAKIYORLAR

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bitkisel üretim ve hayvancılıkta maliyeti düşürecek hiçbir önlem alınmazken, maliyeti artıracak, ithalata mecbur bırakacak yanlışlar yapılıyor. Ne koyarsan kazana o gelir kepçene” dedi. Tutdere, mazot fiyatlarının da son bir yılda yüzde 249 zamlandığına dikkat çekti.