AB İstatistik Kurumu Eurostat'a göre 19 ülkeli ortak para birimi bölgesinde yıllık enflasyon oranı, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro Bölgesi'nde enerji fiyatlarındaki yüzde 40.8'lik şaşırtıcı artışa koşut, yıllık enflasyon eylül ayında yüzde 10'a çıktı.

Tarihi enflasyon seviyesinin, Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) Avrupa'da ekonomik durgunluğu tetikleme riskine rağmen fiyatları soğutmak için mevcut faiz artırım yolunda kalmaya teşvik etmesi bekleniyor.

AFP'ye göre ağustos ayındaki yüzde 9.1'lik artışın ardından yüzde 10'a sıçrama, Rusya'nın Ukrayna operasyonundan 7 ay sonra enerji piyasalarının istikrar kazanmasıyla enflasyonun düşmeye başlayacağı beklentisinin boş hayal olduğunu gösterdi.

Üstelik Euro Bölgesi'nin lokomotifi Almanya'da yüzde 10.8 ve ikinci vagonu konumundaki Fransa'da yüzde 6.2' ile farklı oranlarda enflasyon göstergeleri, politika yapıcılar için meseleleri daha karmaşık hale getiriyor.

Bu, ECB'nin 27 Ekim'deki toplantısında 0.75 puanlık bir başka jumbo faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda soruları gündeme getirebilir.