22. Dönem Milletvekili Emin Şirin, Atakan Sönmez'le Satır Arası'dan dolardaki artış ve yaşanan ekonomik krizin nedenleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR, BİR OPERASYON MU VAR?

"Emin Şirin dolardaki artış dış mihrakların operasyonu yüzünden mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Ortada bir saldırı falan yok. Bunu bir kenara bırakalım. Pek tabii ki ülkeler arasında rekabet vardır. Hatta bu rekabetin kimi zaman düşmanlık seviyesine geldiği bir dönem yaşıyoruz. Hatta tarih, insanoğlu böyle bir şey. Ülke ilişkileri de böyle yürüyor. Dolarda yaşanan son yükseliş sadece son dönemin değil, 2000'lerden bu yana gelen yanlış yönetimlerin, üretimden ziyade tüketime ve sıcak paraya dayanan modelin bir sonucu. Son bir kaç yılda bunun üzerine bir de Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın inatla sürdürdüğü 'Biz faizleri düşürürsek enflasyon da düşer' tezi de bunda etkili oldu."

"SABAHLARI 5 DAKİKA SABAH GAZETESİ OKUYORUM"

 

Emin Şirin, ekonomideki kara tablodan bunalanlara sabahları 5 dakika Sabah gazetesindeki köşe yazılarını okumalarını tavsiye ederken "Ben böyle yapıyorum. Çok keyfim yerine geliyor. Alice Harikalar Diyarında' gibi bir tablo çiziliyor" dedi.

Salgı nedeniyle dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Şirin, "Bir çok ülkede yüzde 10'lara varan bir ekonomik küçülmeden bahsediyoruz. Bizde bu açıklanır mı bilemem. Çünkü açıklanan resmi verilerin güvenilirliği de sorgulanıyor" dedi.

Turizm gelirlerinin azalması ve ihracatın düşmesi nedeniyle Türkiye'yi sıkıntıların beklediğini söyleyen Emin Şirin, "Bu sene zaten zor bir sene. Bir de liyakatsiz yönetimi ekleyince durum daha da zorlaşıyor" diye konuştu.

"MİLLETLE DALGA GEÇER GİBİ BİR TARZI VAR"

Ekonomi yönetiminde sadece 2 kişinin sözünün geçtiğini bu kişilerin de Recep Tayyip Erdoğan ve Berat Albayrak olduğunu söyleyen Şirin, "Sayın Erdoğan 'Ben seçildim ekonominin sorumlusu benim' diyor. Bu iş sadece Berat Albayrak'a kalsaydı belki başka türlü idare ederdi diye düşünmek lazım. Çünkü hatırlarsınız ekonominin başına geldiği zaman McKinsey ile bir anlaşma yapmak istedi. İhracat yerine üretime dayalı bir ekonomi modeli izleyecekleriniz söyledi. Ama sonra algı yönetiminde bir sorun yaşandı. İletişim konusunda çok sorun yaşıyor Sayın Albayrak. Milletle dalga geçer gibi bir tarzı var ki bu doğru değil. Ekonomiyi idare eden insanların daha ciddi olmaları lazım, esprilerini bile daha çok seçerek yapmaları lazım." dedi.

Dolardaki artışların faizlerin ısrarla düşük tutulması ve döviz ihtiyacından kaynaklandığını belirten Emin Şirin, "Türk Lirasını bu kadar ucuzlatırsanız tabii ki insanlar dövize ve altına yönelir" diye konuştu.

"DÖVİZ SAHİPLERİ BU ARTIŞLA 120 MİLYAR LİRA KAZANDI"

Döviz kurlarındaki artışın Türkiye'deki 240 milyar dolarlık döviz mevduatı sahiplerine 120 milyar lira kazandırdığına dikkat çeken Emin Şirin, "Eğer paralarını çekebilirlerse ve bunun bir karşılığı varsa parası olan zengin daha da zengin oldu." dedi.