CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yazılı basın açıklaması şöyle:

“TÜİK’e göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. Ama aynı TÜİK’e göre son bir yılda istihdamda 896 bin kişi azaldı.

Yani her ay olduğu gibi yine TÜİK’in kılı kırk yaratan işsizlik hesabına şahit olmuş oluyoruz. Hem istihdamı düşürüp hem işsizliğin azaldığını söyleyen, iş bulma ümidi olmayan ve iş aramaktan vazgeçenleri işsiz saymayan TÜİK’e göre ülkede işsizlik diye bir problem yok.

İş aramayıp çalışamaya hazır olan ve iş bulma ümidi olmayan 4 milyon 348 bin işsiz var.

TÜİK her ne kadar verileri ayarlama enstitüsüne dönüşerek gerçek işsizliği gölgelemeye çalışsa da, gerçek işsizliğin acı boyutu her gün daha çarpıcı hale geliyor.

Son bir yılda iş aramayıp çalışmaya hazır olan veya diğer nedenlerle çalışamayan ve iş bulma ümidi olmayanların sayısı 4 milyon 348 bine çıkmış oluyor. İşsiz olan, iş arayan ama iş bulmaktan ümidini kesmiş 4 milyon 348 bin kişi TÜİK tarafından işsiz sayılmıyor. İşsizi dahi işsiz saymayan TÜİK’in manipülasyonları ülkedeki işsizliğin acı gerçeğini ne yazık ki gizleyemiyor.

4 Milyon 5 Bin değil 10 milyon 513 bin gerçek işsizlik var

 TÜİK’e göre işsiz sayılabilmek için son 4 hafta içinde iş aramış olmak ve 15 gün içerisinde iş başı yapmış olmak gerekiyor. Yani daha önce 1 yıl boyunca iş aramış ama iş bulamamış, iş aramayı bırakmış işsiz TÜİK’ e göre işsiz sayılmıyor.

Sezonluk çalışa ve daha sonra işsiz kalan mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilenler TÜİK’e göre işsiz sayılmıyor.

Uluslararası kuruluşların alternatif geniş tanımlı işsizlik hesaplamasında tüm dünya da gerçek anlamda işsiz olarak değerlendirilen bu kişiler, TÜİK’in hesaplamalarında yer alsalar dahi işsiz olarak sayılmıyorlar.

TÜİK’in açıklamış olduğu işsizlik oranının dışında son bir yılda geniş tanımlı işsizlik 2 milyon 462 bin kişi artarak 10 milyon 513 bin kişiye ulaşmıştır.”