Bloomberg Dolar Endeksi haftanın ortasında prim kaydederken, Türk Lirası da diğer birçok gelişen ülke para birimiyle birlikte düşüş gösterdi.

Hafta başından bu yana sınırlı düzeyde yükselen Dolar/TL kurunda yurtiçi seansın sabah bölümünde 8,15 seviyesinin üstü test edildi. Türkiye'nin risk primi 409 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 17,96 seviyesinde.

Ünlü&Co analistleri tarafından kaleme alınan günlük raporda dolar/TL’de geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılabileceği belirtildi.

Raporda, “Dolar 8’de denge bulması sonrasında kademeli olarak 8.17’de bulunan direncine doğru yükseliyor. Geri çekilmeler gelecek haftaki Enflasyon Raporu öncesinde bir alım fırsatı yaratabilir” değerlendirmeleri yer aldı.

Yurtiçi piyasalar yeni güne kabine revizyonuyla başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak aile şirketinden bakanlığa dezenfektan alınması haberiyle gündeme gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı görevden alarak yerine Mehmet Muş’u atadı. Erdoğan’ın başdanışmanlarından Vedat Bilgin de yeni kurulan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na atandı.

Dolar/TL beklentilerinde revizeler

Türk Lirası, küresel piyasalardaki gelişmelere paralel fiyatlamalara sahne olurken, uluslararası kurumların revizeleri de devam etti. Dolar/TL beklentisini revize eden son kurum UBS oldu.

UBS yayımladığı bir araştırma raporunda, 2021 dördüncü çeyrek için Dolar/TL tahminini 8,60’tan 9,00’a çıkardığını belirtirken, cari açığın, kötüleşen salgın koşullarının ve küresel vakalardaki artışın riskleri artırdığına değindi.

Son imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisine göre, Türkiye ekonomisinin geçen yıldan daha güçlü büyümesini beklediklerini belirten banka, cari açığın finansmanındaki zorlukların büyümeyi sınırlayabileceğini de vurguladı.

Salgının yılın sonuna doğru yavaş yavaş azalacağını düşünen UBS, bu sırada genişlemeci para politikasının devam edeceğini ve bu koşulların TL’yi bir miktar rahatlatacağını fakat ABD faizlerinde yaşanacak hızlı bir yükselişin TL üzerinde yeniden baskı oluşturabileceğini belirtti.

Para Politikası Kurulu'nun karar metninden “gerektiğinde ilave sıkılaşma yapılacaktır” ibaresinin kalkmasını güvercin bir duruş olarak niteleyen kurum, bunun kalıcı yüksek enflasyona dair endişeleri artırdığını söyledi.