Ekonomist Atilla Yeşilada, Gazete Durum'a dolar, euro, altın, konut piyasası ve ekonomiye ilişkin ses getirecek açaklamalarda bulundu.

Yeşilada, dolarda son dönemde yaşanan yukarı yönlü harekete işaret ederek, “Dolar krizi yaşacağız” dedi. Dolar kuru öngörüsünün sorulması üzerine Yeşilada, “IMF'ye göre (dolar için) adil değer 16.5 lira. Bizde işler öyle bitmeyecek. Şu anda doları Merkez Bankası tutuyor. Eski Bakan Berat Albayrak dönemindeki oyunlar oynanıyor. Bu çok beyhude bir çaba. Çünkü Merkez Bankası'nın elinde doları veya euroyu kontrol edebilecek kadar döviz yok. Kullanılabilir rezerv 30-35 milyar dolar. Bunu bir iki ay içinde tüketecek ama bence tüketmeden Türkiye zaten şu anda zımmi olarak yürürlükte olan sermaye kontrolüne geçecek. Türkiye 1970'lere geri dönmüş olacak” diye konuştu.

Vatandaşın veya kurumların Türkiye içinde ve dışında dövizle yaptıkları bireysel ve finansal işlemlere ciddi anlamda denetim ve kısıtlama geleceğini belirten Yeşilada, bunun döviz hareketini önleyeceğini, Türkiye'nin çok ağır bir resesyona gireceğini anlattı. Bu durumun kredi veren yabancı bankaları korkutacağını ifade eden Yeşilada, “Türkiye gerçek anlamda bir dış kredi sorunu yaşamaya başlar” dedi.

Altında 2 bin 500 dolar öngörüsü

“Altında politik risk var” diyen Yeşilada, bu kapsamda Ukrayna-Rusya savaşına dikkat çekti. Yeşilada, “Putin ordan çekilmedikçe Batı ve Ukrayna'nın milli güçleri Putin'e karşı direnip Rusya'nın direncini çökertecekler. Bu biterse Tayvan sorunu başlayacak” dedi. 

Yeşilada, politik gerginlik dönemlerinde altının daha da değerleneceğine işaret ederek, “Ben altında yıl sonuna doğru 2 bin dolardan başlayıp 2 bin 500 dolara doğru giden ONS bazında bir süreç görüyorum” diye konuştu.

“Konut paketi çok büyük bir hata”

Yeşilada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni konut paketinin halkla iletişim açısından “çok büyük bir hata” olduğunu savunarak, Türkiye'nin konuttan daha büyük ve önemli sorunları olduğunu söyledi. 

Paketin, “çok yararı” olmayacağını kaydeden Yeşilada, konut fiyatlarının çok yükseldiğini, faiz sıfır bile olsa orta gelir grubunun konuta özellikle de yeni konutlara erişemeyeceğini söyledi. Yeşilada, ikinci el konutların dışlandığı paketlerle inşaatçıya destek verildiğini vurguladı.

“Konut pazarı çok yakında çökecek”

Yeşilada, izlenen yanlış politiklar nedeniyle konut pazarının çok yakında çökebileceğini savunarak, durumun hem konut sektörü hem de Türkiye açısından sürdürülebilir olmadığını söyledi. 

“Yatırım amaçlı konut almak için en kötü zaman”

Yeşilada, “Önce dolar krizi yaşayacağız. Dolar yükselirse konut düşecek. Ama daha önemlisi ya Sayın Erdoğan ya da seçimlerde onun yerine gelecek olan hükümet faizleri artıracak. Faizleri artırdığınızda tabii ki kredi bulmak zorlaşacak ve faiz mali enstrümanları cazip hale getireceği için de konut fiyatları düşmeye başlayacak. Bu yüzden yatırım maksadıyla konut almak için en kötü zamanlardan biri diye düşünüyorum” dedi.

Yeşilada, konutların, nominal fiyatının düşmeyeceği görüşünü dile getirdi. 

Hiperenflasyona doğru...

Yeşilada, enflasyona ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

Şu an yüzde 70 olan enflasyonun, yıl sonuna kadar yüzde 100'e çıkacağını kaydeden Yeşilada, Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle yavaş yavaş ekonomik esnekliğini yitirip felç olmaya başladığını vurguladı.