Akaryakıttan çaya, içkiden şekere ve Türk kahvesine kadar pek çok üründe fiyat artışları yaşandı.

ÇAYA YÜZDE 43 ZAM

Birgün'ün haberine göre; 2022 ürünü yaş çay alım fiyatının kiloda 6,70 lira ve kilogramda 30 kuruş destek priminin açıklanmasının ardından ÇAYKUR, çaya zam yaptı. ÇAYKUR, çaya ortalama yüzde 43,71 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi. Sektör paydaşları, son yıllarda sürekli zarar açıklayan ÇAYKUR’un haziran ayında çaya yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapabileceğini iddia ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs tarihinde yaş çay alım fiyatını açıklamıştı. Yaş çay fiyatı kilogram başına 30 kuruşluk destek primi ile 7 lira olmuştu. TÜİK’in enflasyon sepetinde çayın ağırlığı yüzde 0,5464 olarak gözüküyor. Buna göre yüzde 43,7’lik zammın manşet enflasyona etkisi 0.24 puan olacak hesaplanıyor. Zammın ay ortasında gelmesinden dolayı bu etki Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarında görülecek.

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Mey grubuna zam geldiğini açıkladı.

Aybaş, "Mey zammı" diyerek sosyal medya hesabından listeyi paylaştı. Buna göre 70’lik Yeni Rakı, 249 TL’den 283 TL’ye çıktı.

İÇKİ FİYATLARI ARTTI

Yeni Seri rakı ise 319 TL oldu. Aybaş, başka bir paylaşımında zammın bazı zincir marketlerde raflara yansıtıldığını belirterek, "249 TL olan Yeni Rakı 283 TL olmuş" ifadelerini kullandı.

Aybaş, ayrıca Türk kahvesine yüzde 21, küp ve toz şekere ise yüzde 20 zam geldiğini açıkladı. Tuzun da fiyatı bir yılda katlandı. Farklı marketlerde geçen yıl 4 lira ila 6 lira arasında satılan sofralık tuzun fiyatı zincir marketlerde yarım kilogramlık tuzun fiyatı 11 liraya dayandı.

BENZİNE DOLAR ZAMMI

Benzin fiyatarına da zam geldi. Ukrayna Rusya savaşındaki belirsizlik, ABD Merkez Bankası’ndan peş peşe gelen açıklamalar ve brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik beraberinde benzin fiyatlarına zam olarak yansıyor. Dün itibarıyla benzin fiyatlarına yaklaşık 1,68 lira LPG fiyatlarına ise 40 kuruş zam geldi. Benzinin litre fiyatı İstanbul’da 22,8 TL’ye, Ankara’da 22,93 TL’ye ve İzmir’de ise 22,94 TL’ye yükseldi.