Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 genci anmak için İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüşe sert müdahalede bulunan polis, yurttaşlara ve milletvekillerine biber gazı ve plastik mermi sıktı. Anmada milletvekilleri CHP’li Milletvekilleri Ali Şeker ve HDP’li Erol Katırcı ile Gülistan Kılıç Koçyiğit yaralandı. Kadıköy Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, eyleme katılan 27 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, ''Emniyet birimlerimizin envanterinde kesinlikle plastik mermi bulunmamaktadır'' denildi.

Kadıköy Halitağa Caddesi’ nde bulunan HDP ilçe örgütü önünde her hafta yapılan “Suruç için adalet nöbeti”ne bugün HDP milletvekilleri Murat Çepni, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tuma Çelik, Erol Katırcıoğlu, CHP Milletvekileri Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ve Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Buradaki anmadan sonra kitle, Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürümek için Süreyya Operası önünde tekrar toplandı. Parka yürümek isteyen kitlenin önünü polis barikatla kapatırken, yurttaşlar “Suruç’un hesabı sorulacak” ve “Suruç’ u unutma unutturma” sloganları attı.

Kitlenin yürümesine izin vermeyen polis, milletvekillerine ve yurttaşlara, gaz fişekleri ve plastik mermilerle sert müdahalede bulundu.

Müdahalede karnına isabet eden plastik mermi sebebiyle yaralanan HDP'li vekil Katırcıoğlu olayla ilgili, “Yakından ateş ettiler. Hedef alındım. Üç tane plastik mermi üst üste sıktılar” ifadelerini kullandı. Ayağına plastik mermi isabet eden HDP’li Koçyiğit ise “Plastik mermi sıkanlar bizi bilerek hedef aldılar” diyerek yapılan sert müdahaleye tepki gösterdi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da yaptığı açıklamada “Şiddetle karşı karşıya kaldık. Gaz sıktılar, plastik mermi sıktılar” dedi. Gazdan etiklenen CHP’li Tanrıkulu ve yaralanan HDP’li Koçyiğit, Erol Katırcıoğlu ve CHP’li Şeker, Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırıldı.


Kaymakamlık: Emniyet birimlerimizin envanterinde plastik mermi bulunmamaktadır

Kadıköy Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, eyleme katılan 27 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, ''Emniyet birimlerimizin envanterinde kesinlikle plastik mermi bulunmamaktadır'' denildi. Kaymakamlığın açıklaması şu şekilde:

"Kadıköy Halitağa Caddesi'nden Süreyya Operası istikametine doğru, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı bir şekilde yürümek isteyen gruplara ve Süreyya Operası'ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na doğru Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı bir şekilde yürümek isteyen ve yolu kapatan gruplara, gerekli yasal uyarılar yapılarak, 3 defa dağılım anonsu yapılmak sureti ile gruplar dağılmaları yönünde ikaz edilmiştir. lsrarlı bir şekilde dağılmayan gruba yasal sınırlar içerisinde emniyet görevlilerimizce müdahale edilmiştir. Emniyet birimlerimizin envanterinde kesinlikle plastik mermi bulunmamaktadır. Kanunsuz yürüyüş ve gösteriye katılan 27 kişi gözaltına alınmıştır. 6 polis görevlimiz yaralanmıştır. Yapılmak istenilen kanunsuz toplantı ve gösteri ile ilgili cumhuriyet savcılığınca gerekli tahkikat başlatmıştır."

Anmada gözaltına alınan ve aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de bulundu 22 yurttaşın polis aracında da darp edildiği görüldü. Gözaltına alınanlar vatan emniyete sevk edildi.

'Silah çekenle aynı' iddiası

Müdahaleden sonra ESP’den yapılan açıklamada, “Eş Genel Başkanımız Şahin Tümüklü’nün üzerine çökerek işkence yapan polisin,18 Temmuz Perşembe günü Kadıköy Söğütlüçeşme Metrobüs durağında Suruç için bildiri dağıtımına yoldaşlarımıza silah çeken kişi olduğu öğrenildi” denildi

Ankara’da 8 kişi gözaltı

Ankara’da da Suruç Katliamı’nın yıldönümü için Sakarya Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen grup, polis müdahalesi ile karşılaştı. 8 kişi, darp ederek gözaltına alındı. Polis müdahalesi sırasında yurttaşlar, “Suruç için adalet, herkes için adalet” sloganı attı.