Asgari ücret, yapılan son zamla birlikte 5 bin 500 lira oldu. Ancak zam sonrası işverenlerin işçilerin maaşlarının bir kısmını elden geri aldığına dair iddialar ortaya atıldı. Bu iddialardan biri de Zonguldak’ta yaşandı.

Gazete Duvar'dan Ahin Aslan'ın haberine göre; Aile ve Sosyal Hizmetler Zonguldak İl Müdürlüğü’nde şoförlü araç kiralama işini ihale ile alan Abasız Turizm’in, işçilerin maaşını bankaya yatırdıktan sona bir kısmını elden geri aldığı öne sürüldü.

İŞÇİLER ÜÇ AY BOYUNCA MAAŞLARININ BİR KISMINI GERİ VERDİ

Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bu yıl yapılan araç kiralama hizmet alımı ihalesi, pazarlık usulü ile üç ay geçici süreyle Abasız Turizm’e verildi.

Abasız Turizm sahibi Kadir Abasız işçilerin anlatımına göre, ihale şartnamesinde belirtilen asgari ücret ve yüzde 20 oranında zammı işçilerin hesaplarına yatırdı. Ancak iddiaya göre, ocak ayı itibariyle Kadir Abasız tarafından işçilerden maaşın belli bir miktarı geri istendi. İşçiler, “kadroya alınma” beklentisi nedeniyle ocak, şubat ve mart aylarındaki maaşlarının bir kısmını geri verdi.

'İŞTEN ÇIKARILMA GEREKÇESİ ‘İŞVERENE KARŞI GELME’

Zamanla işçiler, artan hayat pahalılığı karşısında geçim zorluğu yaşamaya başladı. Nisan ayı itibariyle Kadir Abasız’ın talep ettiği miktarı geri vermek istemeyen işçiler Gökhan Hotlu ve Onur Kararmış, durumu Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bildirdi. İl müdürü işçilere, “İhale şartnamesinde de belirtildiği üzere benim iznim olmadan sizi işten çıkartamaz” yanıtını verdi. Ancak bunun üzerine işçiler, “Amiriniz konumundaki Kadir Abasız'ın telefonlarına cevap vermeme, işin işleyişi ile ilgili talimatlara uymama, telefonlara cevap vermeyerek ve yapılan toplantılara katılmayarak işin işleyişi hususunda düzeni bozma ve tüm uyarılara rağmen işverene karşı gelme” gerekçesi ile işten çıkartıldı.

‘PARAYI ALMAZSAM SİZİ İŞTEN ATARIM’

İşçi Gökhan Hotlu, uzun zamandır firmanın maaşın bir kısmını elden geri aldığını ancak asgari ücret zammıyla talep edilen miktarın da arttığını söyledi. Hotlu, fiyatı artan temel tüketim ürünleri nedeniyle kredi kartı borçlarının arttığını vurguladı. Hotlu, “Asgari ücret ve asgarinin yüzde 20 fazlası hesaplarımıza yatırılıyordu ama elimizde 3 bin 500 lira kalıyordu. ‘Ne yapacağız?’ diye düşündük. Nisan ayının maaşı yatınca Kadir Abasız’a, aldığımız paranın bize yetmediğini, en azından asgari ücret almak istediğimizi söyledik. Çünkü geçinemeyecek durumdaydık” diye konuştu.

‘PARAYI ZARFA KOYUP DOLMUŞLA ONA GÖNDERİRDİK’

Hotlu, parayı zarfa koyup dolmuş şoförleri aracılığıyla Zonguldak merkeze gönderdiklerini anlattı. Haziran ayında açıklanan asgari ücretin büyük çoğunluğunun Kadir Abasız tarafından kendilerinden istendiğini iddia eden Hotlu, “Biz de ‘Bu para çok az, en azından asgari ücreti alalım, gerisini yollayalım. Artık kart borçlarımız artmaya başladı’ dedik. O da ‘Üstünü vermezseniz sizi çıkartırım’ dedi. Bu olaydan birkaç gün sonra ikimize de ihbarname gönderildi. 15 gün sonra da yani 6 Temmuz’da İl Müdürlüğü’nün onayı ile çıkışımız verildi” dedi.

İŞÇİLER HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAK

İşten çıkartılan diğer işçi Onur Kararmış, parayı göndermeyi reddedince Kadir Abasız ile aralarında tartışma yaşandığını ve durumu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bildirdiklerini belirtti. Kadir Abasız’ın önceki dönem MHP Zonguldak İl Yönetimi’nde yer aldığını, kentte SGK, İş-Kur ve İl Özel İdaresi’nde bulunan bütün kiralık araç ihalelerini aldığını iddia eden Kararmış, “Kadir Abasız’ın Zonguldak’ta şoförlü araç kiralama işinde neredeyse ihale almadığı kurum yok. Zonguldak dışında veya Kadir Abasız dışında biri ihaleyi alınca aşırı düşük tekliften ihale iptal ediliyor ve pazarlık usulüne dönüyor. Abasız, daha önce de istediği parayı vermeyen üç şoförü işten çıkardı. O şoförlerle Kadir Abasız şu an mahkemelik” diye konuştu.

İşe iade edilmek isteyen Onur Kararmış ve Gökhan Hotlu, hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.