ABD'de yaşayan Türk Profesör Mehmet Çilingiroğlu, Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge'de şoke eden bir gelişmeyi duyurdu. Dünyada koronavirüs salgınında ikinci dalgaya tutulan ülkelerle ilgili bilgi veren Çilingiroğlu, şu an kaç kişinin hastalıkla enfekte olduğunun bilinmediğinin altını çizdi. Hastalığın entübasyon sürecinin de sanılandan daha uzun olduğunun ortaya çıktığını belirten Prof. Çilingiroğlu, "4-6 haftaya uzayabiliyor" dedi.

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge'nin artık klasikleşen konuğu ABD'nin Kaliforniya kentinde yaşayan Türk doktor Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ydu. 

Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Çilingiroğlu önemli açıklamalarda bulundu. 

Dünyada salgının Türkiye ve ABD'den daha önce etkilediği Güney Kore, Singapur, İsveç, Avusturya gibi ülkelerde ikinci dalganın yaşandığını ifade eden Çilingiroğlu, bazı ülkelerde de doğal seleksiyon için buna göz yumulduğunu belirtti. 

Ülkelerin ekonomik tehditleri görünce normalleşme sürecine geçmek zorunda kaldığını vurgulayan Çilingiroğlu,  "Normalleşme sürecine geçtiğiniz zaman siz istediğiniz kadar tedbir alın. Zaten uymayanlar da var. Ama bu demek değil ki siz maske taktınız diye virüs geçmeyecek. Tabi daha az geçecek ama normalleşme ile siz virüsü de davet etmiş oluyorsunuz" diye konuştu. 

 
Çekya'da 4 binlerde olan vaka sayısının 8 bine yükseldiğini, salgını sıfırlayan Yeni Zelanda'da bir kişide tespit edilmesi ile salgının yeniden başladığını ifade eden Çilingiroğlu, "Siz toplumun yüzde yüzüne test yapmadığınız zaman aynı gün, toplumun ne kadarında virüs var bilmiyorsunuz. Dolayısıyla siz vaka bitti dediğiniz zaman, o hastanedeki vaka bitmiş oluyor" dedi.

Türkiye'de 147 bin vaka olduğunun altını çizen ve nüfusun da 83 milyon olduğunu hatırlatan Çilingiroğlu, "Kaç milyonun bugün itibariyle enfekte olduğunu biliyor muyuz? Evde kaldı diye insanlar birbirlerine bulaştırmıyor mu? Evde kaldıklarında da bulaştırıyorlar çünkü maske yok. Dolayısı ile ne kadar enfekte hasta var bilmiyoruz. Üstelik 14 gün de arkadan geliyoruz." ifadesini kullandı. 

Çilingiroğlu daha sonra da ABD'de belirlenen bir gelişmeyi anlattı:

"Şimdi diyorlar ki ABD'de virüsün entübasyon süresi 4-6 hafta uzayabiliyor. Hatta ve hatta diyorlar ki, hani bu çocuklar var ya toksik şok, multi organ sendromu, inflamasyon çok oluyor, stokin şokuna giriyorlar. Bu çocukların bazılarında 4 ile 6 hafta önce bu virüsü aldıklarını görüyorlar. Bunu söyleyenler çocuk doktoru. Dolayısıyla 14 gün kesin şeylerle yazılmış bir şey değil. Normalleşme süreci ile rakamlarda kesinlikle artış yaşanacak. Önemli olan tedbirlere uymak ve bu rakamı en aza indirmek. Aşı ya da tedavi çıkana kadar."