EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, çıraklık ve staj mağdurlarına yönelik olarak "Sürpriz bir kararla Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelebilir" dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da daha çok bilinen adıyla EYT’deki düzenleme, emekliliğe hak kazanan 2 milyon 250 bin kişi tarafından yakından takip ediliyor.

8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olan ve 5 bin prim gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı tanıyan EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı ve ilk maaşların ne zaman ödeneceği pek çok kişi için birinci gündem maddesi.

Toplumsal Haber’den Murat Bayar'a konuşan EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran EYT’nin halen Meclis’e gönderilmemesini eleştirerek, çok zor durumdaki pek çok EYT mağdurunun, vaat edilen sözlere kanarak bankalardan kredi çektiğini, ocak maaşı ile taksit ödeme planı yaptığını anımsatıyor.

“İnanır mısınız, çoğu işsiz. Ve kredi taksidini ödeyebilmek adına bir fikirleri bile yok!”

'BEN DE STAJ MAĞDURUYUM'

Gönül Boran da bir staj mağduru olduğunu anlatıyor.

“İlerleyen sürede stajın başlangıç olmadığını öğrendim. Stajım yok sayıldığı için 2 yıl ötelenerek emekli oldum.

Yok sayılacaksa neden sigortamız vardı ki!

EYT’nin alt sorunudur, mağduriyet değildir denilerek. kapılar kapatıldı.”

EYT Federasyonu başkanı Gönül Boran Özüpak, "Staj ve Çıraklık Mağdurları için bu plan sürpriz bir kararla Bütçe ve Komisyon'a gelebilir" dedi.

ÖNÜMÜZ SEÇİM!

Boran, bağlanan maaşların ocak ayında açılan sistemde 4 bin 500 lira olarak görüldüğünü, bin liranın ise Hazine tarafından karşılanacağını ifade ediyor. Boran, prime esas sayılan kazancın yüksekliğinin emekli maaşında önemli olması gerekirken, “Ne kadar yüksek alırsanız alın, işveren asgari ücretten gösteriyor” sözleriyle kanayan bir yaraya parmak basıyor.

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı, işverenin asgari ücret usulsüzlüğünün bedelinin emeklilikte ödendiğini vurguluyor. Boran, EYT’lilerde aylık bağlanma oranında, 9 bin gün olana da 5 bin gün olana da 5 bin 500 lira maaş bağlanmasının, çok büyük haksızlık, olduğunu kaydediyor.

EYT MECLİSE GÖNDERİLMEDİ

Meclis plan bütçe komisyonuna, EYT nin gönderilmediğini kaydeden Boran, “Sürpriz bir plan bütçede oluruz diye umut ediyoruz. Cumhurbaşkanı böyle bir sorun kalmayacak, dedi, ama önce aralıktı, sonra ocak oldu ve en son şubatta tamamlanır martta maaşlar bağlanır, deniliyor. Bir an evvel Meclis’e gelir, diye ümit ediyoruz” dedi.

Boran, pek çok EYT’linin katsayıları için aralıkta yoktan var edip, borçlanarak girişim yaptıklarına işaret etti. “Ocakta maaş beklediler ama mağdur oldular. Kredi taksitleri geldi. Kimlerden borç almadılar ki!.. Psikolojik sıkıntıları had safhada.”