Aralık ayının son günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan EYT tasarısına yaş şartı getirilmemiş ve "Hiçbir kesim dışarıda bırakılmadan EYT çıkarılmıştır" açıklaması yapılmıştı. Ancak tasarının detaylarının belli olmasının ardından staj ve çıraklık sigortası olanların EYT kapsamına dahil edilmediği ortaya çıktı. 

"STAJ BİR EĞİTİM FAALİYETİDİR"

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışma başlangıcı olan vatandaşların yararlanacağı EYT, bu tarihten önce staj ve çıraklık girişi olan yüz binlerce vatandaşı içermiyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu belirterek "Burada bir iş söz konusu değil, bu nedenle de bir mağduriyet olamaz. Staj ya da çıraklık sigortasında bir işveren yok. Anayasamız işveren olmadan iş akdinin gerçekleşemeyeceğini açıkça belirtiyor o yüzden herhangi bir mağduriyet olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

GÜNDE 10 SAAT ÇALIŞTIK!

Bilgin'in açıklamalarına tepki gösteren ve Türkiye'nin birçok şehrinde toplanarak gösteriler düzenleyen EYT'liler, staj faaliyeti kapsamında ağır şartlar altında günde 10 saate kadar çalıştıklarını hatırlatarak, "Kimseden avanta istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" açıklamasında bulundu. Staj ve çıraklık sigortası ile mağdur olan vatandaşlar gerçekleştirdikleri mitingde Vedat Bilgin'i istifaya davet etti. 

"TORBA YASA İLE EMEKLİ OLACAKLAR"

Hükümet yetkililerinden açıklama gelmezken, staj mağdurlarını ilk sevindirecek haber Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti. Kılıçdaroğlu, tv100 ekranlarında Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlamış ve stajın bir iş olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "İktidara geldiğimizde staj ve çıraklık mağdurlarını emekli yapacağız" vaadinde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından günler sonra Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de staj mağdurlarının emekli olması gerektiğini açıklamıştı.

Staj ve çıraklık mağdurları tüm hızıyla mücadelesine devam ederken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal müjde gibi bir haber paylaşmış ve ""Şubat ayında çıkacak torba yasayla da staj sigortası mağdurlarının sorunlarının çözüleceğine eminim" ifadelerini kullandı. 2023 yılında yapılacak seçimlere işaret eden Önal, ''Seçim var, herkes kıyasıya mücadele ediyor. İktidar yapacağı şey muhalefet tarafından verildiğinde reddeder çünkü yaparsam ben yaparım mantığı hakimdir. Şubat ayında staj sigortası mağdurlarının sorunu tamamen çözülecek" demişti.

SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLİK KONUŞULUYOR

Sayıları yüz binleri bulan staj ve çıraklık mağdurları, düzenledikleri mitinglerde kendileri için bir düzenleme yapılmaması halinde seçimlerde oy tercihlerini değiştireceklerini hatırlattı. Özellikle Kılıçdaroğlu'nun açıklaması sonrası staj ve çıraklık mağdurlarının oylarını muhalefete vermesinden çekinen iktidarın, 2023 genel seçimleri öncesinde bu kadar büyük bir oy potansiyelinden mahrum kalmamak için bir düzenlemeye gidileceği iddia ediliyor. SGK Müşaviri Onur Önal'ın da belirttiği gibi Şubat ayındaki torba yasa ile staj mağdurları emeklilik haklarına kavuşabilir.