ANKARA, (DHA)- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, 'İzmir Banliyö Sistemi' (İZBAN) yatırımının yüzde 70'inin bakanlık tarafından yapıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İZBAN projesi ile İzmir’in trafik sorununa kalıcı bir çözüm üretildiğine dikkat çekilerek, "Proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliği ile yapıldı. 3 etap halinde inşa edilen İZBAN hattında; Aliağa-Cumaovası-Tepeköy-Selçuk arasındaki 136 kilometre uzunluğundaki çift hatlı demiryolunun projeye tahsisi, istasyon inşası ve yenilemeleri, 56 kilometre uzunluğunda yeni 2'nci hat yapımı, proje genelinde 136 kilometre uzunluğundaki hattın tamamının yenilenmesi, altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve haberleşme sistemlerinin tesis edilmesi, 73 adet metro aracının temini bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmiştir" denildi.

İZBAN hattı için bakanlığa bağlı TCDD tarafından yapılan yatırımın yaklaşık 2 milyar 850 milyon dolar olduğu belirtilerek, "136 kilometrelik güzergah boyunca tesis edilen demiryolu sistemindeki altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon gibi bütün bileşenleri bizzat TCDD tarafından yapılan bir projede, ‘toplam yatırımın yüzde 70’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı, TCDD sadece Cumhuriyet tarihinden miras kalan tren hatlarını ve rayları verdi’ gibi ifadeler gerçeklerden uzak, bu önemli yatırımı itibarsızlaştırmaya yöneliktir. Açıklamaların, kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu ortadır. İzmir halkının hizmetine sunduğumuz İZBAN projesinin toplam yatırım tutarına bakıldığında yüzde 70’in üzerindeki bir oranın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca yapıldığı görülecektir" ifadeleri kullanıldı.