Şanlıurfa'yı savaş alanına çeviren sel, kentte MS. 2. Ve 4. Yılda inşa edilen Kızılkoyun Nekropolü'nü de etkiledi. Bölgenin binlerce yıldır sel felaketleriyle karşılaştığını belirten Arkeolog İbrahim Sarısu, hasarı anlattı. tv100 Muhabiri Halil Sadri Yılmaz ve Kameraman Furkan Özdemir o müzeyi görüntüledi.

Arkeolog İbrahim Sarısu’yun açıklamalarından satır başları:

1500 YIL ÖNCE DE SEL VURMUŞ!

Meşhur 527 yılındaki seli biliyoruz. Kayıtlara geçmiş ve şehrin çok büyük bir kısmını maalesef tahrip etmiş şehrin nüfusunun yarısından fazlasını öldürmüş bir selden bahsediyorum.

 “Kızılkoyun Nekropolü’nde o dönemlerden kalan sel afetlerinden kalan cesetleri biz gördük iskelet sistemlerini biz burada gördük. İnsanların yüzlerce yıl defalarca su altında kaldığını gördük”

Arkeolog İbrahim Sarı Su, bölgede binlerce yıldır sel felaketi yaşandığını söyledi. Milattan sonra 705’te şehrin başka bölgeye taşındığını ancak 60 yıl önce tekrar eski yerine döndüğünü belirtti. 

“Sel baskınında dikkat ettiğimizde suların antik dönemden itibaren kullanılan yani var olan dere yataklarının kenarlarında olduğunu gördük.”

BÖLGEDEKİ MOZAİKLER DE SELDE ZARAR GÖRDÜ

 “Çamurlu suyun dışarıya akıtılmasıyla mozaikler tekrardan restore edilebilir. Çünkü mozaikler sert ve sağlam bir yapıya sahiptir.”