ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Savaşları’nda şehit olan Azerbaycanlı askerlerin anısına 'Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yapımı tamamlanan 'Azerbaycan Anıtı' törenle açıldı.

​Çanakkale Savaşları'nda şehit olan Azerbaycan askerinin anısını yaşatmak için yapımına Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda başlanan Azerbaycan Anıt'ı tamamlandı. Anıtın açılışı için bugün Tarihi Gelibolu Yarımadasında bir tören düzenlendi. Törene,Tarihi Alan Başkanı İsmail  Kaşdemir ve Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov katıldı. Törende konuşan Büyükelçisi Reşad Mammadov, 2015 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Çanakkale’ye geldiğini hatırlatarak "Cumhurbaşkanımız Çanakkale Savaşları’nın 100’ün yıl dönümü ile ilgili törenlere katıldı. O zaman Cumhurbaşkanımız 'Burada 100 sene önce savaşta hayatını kaybetmiş Azerbaycan Türklerinin anısına' bir abide yapılsın' diye talimat verdi. Fransızların, Kanadalıların, Avustralyalıların, Yeni Zelandalıların farklı farklı devletlerin anıtları mevcut. Buraya her yıl milyonlarca kişi geliyor ve ziyaret ediyor. Ancak kardeş Azerbaycan’ın, bir millet olan Azerbaycan’ın bu savaşta hayatını kaybetmiş askerlerinin anıtı bugüne kadar yoktu" dedi.

'TÜRK ŞEHİTLİKLERİ ÜSLUBUNDA YAPILDI'

Cumhurbaşkanı Aliyev’in talimatıyla Azerbaycan mimarları tarafından, Azerbaycan üslubuyla bir anıt projesi hazırlandığını aktaran Büyükelçisi Mammadov, "Anıtın üzerindeki 100 yıl önceki Osmanlı ve Azerbaycan askeri figürü bronzdan yapıldı. Figürler Bakü’de hazırlandıktan sonra buraya getirilerek montajı yapıldı. Aynı zaman bu anıt dünyanın birçok yerinde olan Türk şehitlikleri üslubunda da yapıldı. Şehitler Abidesi’ne 500 metre mesafedeki Çanakkale’nin en güzel yerlerinden birine yapıldı. Bu genç nesillerimiz için çok önemli" diye konuştu.

'AZERBAYCAN ANITI BURAYA ÇOK YAKIŞTI'

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi gününde çok anlamlı bir yerde olduklarını söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de açılıştaki konuşmasında, "Öncelikle, 108 yıl önce bu topraklarda kazanılmış Çanakkale deniz zaferimizi kutluyoruz. Bu savaş meydanlarında şehit olan bütün o kahramanları rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Çanakkale’yi geçilmez yapan o kahramanlara bin selam olsun. Biz her yıl olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla halkımızla birlikte bütün yöre halkıyla devlet erkanımızla birlikte büyük zaferimizi Çanakkale Deniz Zaferimizi bugün andık. Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünde kutlamaları daha önemli ve daha anlamlı bir hale getirdi. Türkiye’de yaşayan Azerbaycan’da yaşayan Türkler iki devlet olsa da aslında tek millettir. Aslında bu kardeşliğin simgesi olarak da bu anıt güzel Çanakkale topraklarında bütün herkesi selamlayacak. Buradan Çanakkale’den bir Türk toprağından bir vatan köşesinden Bakü’ye, Karabağ’a bütün Türk coğrafyasına selam ediyoruz. İnşallah bu Azerbaycan anıtıyla birlikte aramızdaki bağlar daha da güçlenecektir. Kardeşlik bağları daha değişecek. Azerbaycan Anıtı gerçekten, buraya çok yakıştı. Çünkü hangi vatan köşesinde bir sıkıntı, problem olsa kardeşler hemen oraya koştu. 108 yıl önce de Çanakkale’de vatanın bir köşesinde bir yangın vardı bunu söndürmeye Bakü’den Gence bütün Azerbaycanlı kardeşlerimiz Çanakkale koşup geldiler. İşte onların hatıralarını yaşatmak için bizde bu anıtı burada inşa ettik. Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev’in de çok yakın takip ettiğini de biliyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov'un açılışı gerçekleştirilen Azerbaycan Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından tören sona erdi.