Sakarya'da Taşkısığı bölgesinde, geçen hafta havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından, patlamamış havai fişekler ve diğer patlayıcıların da içinde bulunduğu kamyonda patlama meydana geldi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; patlamada 2'si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 asker şehit olurken, 6 asker yaralandı.

Halk TV'de Haber Masası'na konuk olan Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, "Soğutmak yerine taşımayı seçiyorlar" dedi.

Kaptan şöyle konuştu:

"İlk patlama nedeniyle, ısı 1000 derecenin üzerinde. Birkaç gün içinde patlamamış malzeme taşınmaya çalışılıyor. Soğutmak yerine, taşımayı seçiyorlar. Neden yerinde imha etmedik bunu?

TSK'nin imha etmesi normal ama farklı uzmanlık alanlarından kimselerin de olması gerekiyordu. Soğutmaya da devam edilmeliydi ve yerinde imha edilmeliydi. Nakliye işleminin de başka araçlarla yapılması gerekirdi. Hava şu an 33 derece, bu patlama ufak bir sürtünmeden bile meydana gelmiş olabilir."Patlamanın olduğu kamyonun bulunduğu yerde başka patlama ihtimali var"Bu durumlarda hiçbir şeye dokunmadan günlerce soğutma işlemi yapılmalıdır. Şu an patlamanın olduğu kamyonun bulunduğu yerde de bir başka patlama ihtimali elbette var."


"PATLAYICILARIN 15 GÜN SOĞUTULMASI GEREKİYORDU"

CNN Türk yayınına da Dr. Kubilay Kaptan, daha önce patlama alanında yer alan patlayıcıların imha edilmesi için 15 gün boyunca soğutma işleminden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Soğutma işleminin yalnızca su ile de değil köpük benzeri malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini açıklayan Kaptan, burada bu işlemin yapılmadığını söyledi.