İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, (İSİG) ocak ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, yılın ilk ayında 199 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

EN FAZLA ÖLÜM SAĞLIKTA

En fazla ölüm sağlık iş kolunda gerçekleşti. 47 sağlıkçı hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 41’i de koronavirüs nedeniyle oldu.

İLK SIRADA İSTANBUL VAR

Ölümlerde ilk üç sırada İstanbul, Mersin ve Samsun yer aldı. Ölümlerde İstanbul başı çekti. İstanbul’da 20 işçi hayatını kaybederken, onu 12 ölümle Mersin, 8 ölümle Samsun izledi. En fazla 28-50 yaş arasındaki işçiler, iş cinayetinden öldü, bu yaş aralığında hayatını kaybeden işçi sayısı 97 oldu.


Ölenlerin 13’ü kadın ve 186’sı erkek işçiydi. Çocuk yaşta çalıştırılan bir işçi de hayatını kaybetti. Ayrıca 9 mülteci işçi de Türkiye’de çalışırken yaşamını yitirdi.

823 İŞÇİ ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

İSİG şu değerlendirmeyi yaptı:

“Salgının ilk günlerinden bu yana ısrarla ifade ettiğimiz gibi bu sürede izlenen politikalarla salgın adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldü. 11 Mart-31 Ocak salgın sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçi mahallelerinde hızla yayılmasına neden oldu. Bu dönemde Covid-19 nedeniyle on binlerce işçi hastalanırken tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti.”