Emeklilikte yaşa takılanlar EYT çıkması için tabiri caizse gece gündüz demeden mağduriyetlerinin son bulması için çalışmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT konusunda talimat vermesinden sonra EYT çıkacak mı, EYT ne zaman çıkar? EYT’de son durum haberi var mı? soruları milyonlarca EYT mağduru vatandaşlar tarafından yakından talep ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde başkan Erdoğan’ın EYT konusundaki olumsuz yönde açıklaması sonrası EYT’de umutlar yeniden kırılmış olsa da emeklilikte yaşa takılanlar emekli olmalarının önündeki engeli aşmak için mücadeleye devam ediyor. EYT’liler seslerini duyurmak için imza kampanyası düzenledi ve bunda da hedefe ulaştı. Peki EYT ne olacak? Bundan sonra EYT konusunda ne gibi adamlar atılacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT çıkması için tabiri caizse gece gündüz demeden mağduriyetlerinin son bulması için çalışmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT konusunda talimat vermesinden sonra EYT çıkacak mı, EYT ne zaman çıkar? EYT’de son durum haberi var mı? Soruları milyonlarca EYT mağduru vatandaşlar tarafından yakından talep ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde başkan Erdoğan’ın EYT konusundaki olumsuz yönde açıklaması sonrası EYT’de umutlar yeniden kırılmış olsa da emeklilikte yaşa takılanlar emekli olmalarının önündeki engeli aşmak için mücadeleye devam ediyor. EYT’liler seslerini duyurmak için imza kampanyası düzenledi ve bunda da hedefe ulaştı. Peki EYT ne olacak? Bundan sonra EYT konusunda ne gibi adamlar atılacak?

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) tarafından bir imza kampanyası başlatıldı. Bu imza kampanyası kapsamında 150 bin imza hedefine ulaşıldı. Söz konusu imza kampanyasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 7 muhatap yer aldı. Bu imza kampanyasında EYT'liler haklarının iadesi ve aylık bağlanma oranlarının düzeltilmesini talep etti. Bu imza kampanyası hakkında bir açıklama yapıldı. Bu açılamada ise şu ifadelere yer verildi: "Bizler Kesinlikle, ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL, 1999 yılında 4447 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi sonucu elimizden alınan, GECİKTİRİLMİŞ HAKKIMIZ OLAN EMEKLİLİĞİMİZİ İSTEYENLERİZ.

8 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu: Bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Bu da kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti.

DSP, ANAP ve MHP’nin oluşturduğu dönemin üçlü koalisyon hükümeti, 1999 yılında 4447 sayılı yasa ile emeklilik için yaş şartı getirdi. Esas mağduriyet, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren değil, geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı."

EYT ne oldu?

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ın 2020 bütçe açıklamasının ardından son açıklama Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Peki, EYT ne oldu? EYT yasası çıkacak mı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faruk Ilgaz Tesisleri'ne geldiği sırada bir vatandaşın EYT sorusuna yanıt verdi. Makam aracının yanına giden bir vatandaş, "Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı?" dedi. Erdoğan, "Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" cevabını verdi. Bunun üzerine kadının, "Sağlığımız bozuluyor nasıl yapacağız?" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağlığı bozuk olanlar zaten primlerini her şeyini ödemişse, erken emeklilik noktasında zaten emekli olur" cevabın verdi.

EYT 2020 bütçesine de alınmadı

17 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Ağbal, 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin TBMM'ye sunulacağını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine ise "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi.