Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, artan vakaları değerlendirerek "İngiltere varyantının toplumda hakim suş haline gelmesi olgu sayılarımızı artırdı. Vaka artışı ne yazık ki yoğun bakımda yatan hasta ve yaşamını yitirenlere de yansıdı" dedi. Prof. Ertuğrul, vakaların daha da artacağına dikkat çekerek şöyle konuştu:

HASTANEDE KRİTİK EŞİK AŞILDI

"50 bine dayanan tablo tespit ettiklerimiz. Yani asemptomatik olanlar toplumda dolaşmaya devam ediyor. Asemptomatiklerle beraber bu olgu sayılarının 80-100 bine kadar dayanacağını öngörebiliriz. Bu da ciddi miktarda hasta yükü anlamına gelir. Şu anda bile yataklar dolmaya başladı, yoğun bakımlarda kritik eşik aşıldı; Yüzde 65'e doğru giden bir doluluk oranımız var. Aktif hasta sayımız da 350-400 bin civarında. Bir an önce tam kapanma gerçekleştirmememiz durumunda Ramazan bizim için gerçekten kötü geçecek."

AŞI ÖLÜMDEN KORUYOR

"Vaka arttıkça gençler ve çocuklar da etkilenecek. Çünkü genç grup asemptomatik olduğu için tespit zorlaşıyor. Ve onlar toplumda dolaşmaya devam ettikleri sürece başkaları için risk oluşturuyor. Aşılama çok önemli. Hangi aşı bulunuyorsa o yaptırılmalı. Aşı olanlar ağır hastalık geçirmeyecek. Yani hastaneye yatmaları daha az, hatta neredeyse yok. Ölüm oranları ise sıfır. Yani aşı, ölümden koruyor."

YOĞUN BAKIMLARDA 10 GÜN SONRA YER BULUNAMAYACAK

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğun hızla arttığını söyledi ve "10 gün sonra yoğun bakımda yer bulmak imkansız hale gelecek" dedi. Cinel, İstanbul, Samsun ve Yalova'da son 6 haftadır ciddi oranda artış olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Önceleri elimizde 5 yoğun bakım varsa bunların 1'ini Kovid'li hastalara ayırırken, şimdi 5 üniteden 3-4'ünü Kovid'e ayırıyoruz. İstanbul'da hastaneler, servislerini Kovid'e çeviriyor."

KRİTER YOK, HANGİ AŞI VARSA ONU YAPTIRIN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Çin ve Alman aşısının koruyuculuğunun yüzde 80'den fazla olduğunu belirterek aşı tercihine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Her ikisinin de etkinliği yüksek, yan etkileri birbirine çok benzer. Aşı olmak, bulaşı engellemiyor; kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. Vatandaşların yapması gereken, aşılama sırası geldiğinde hangi aşı varsa o aşılardan birini tercih etmek. Tercihte önemli bir kriter yok. Bakanlığın sitesinde 'Şu kişiler bu aşıyı olsun' diye bir şey söz konusu değil."