Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 1 milyonu, ölü sayısı ise 58 bini aştı. Türkiye'de de vaka ve vafat sayıları hergeçen gün artıyor.

Habertürk'te Hülya Hökenek'in hazırlayıp sunduğu programda bilim insanları Sağlık Bakanı tarafından açıklanan son verileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni önlemleri değerlendirdi. 

Programın konuklarından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İstanbul için bahsettiği 1 kişinin 16 kişiye hastalığı buluşturduğu bilgisini değerlendirdi. 

Dünyadan gelen verilerin 1'e 3 ya da 1'e 5 olduğunu vurgulayan Aydın "Eğer bu doğru ise 4. basamakta 4 bin kişiyi geçiyor. Bu veri ışığında Türkiye'nin geleceği adına çok farklı şeyleri tartışmamız lazım. Uygulamalarda bana göre son derece sert olmalı" tespitinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı maske kararını da değerlendiren Aydın, geçtiğimiz haftalarda herkesin maske takması gerektiğini savunduğunu hatırlattı. Sonra da belediyelerin otobüslerde ve diğer toplu taşıma araçlarında dezenfektanların yanı sıra maske de bulundurmaları gerektiğini ifade etti. Aydın bu maskelerin kullanıldıktan sonra özel çöp sepetlerine atılmasını ve bu sepetlerin de kapalı ve kullanılan maskelerin geri çıkmasına izin vermeyecek bir şekilde olması gerektiği uyarısı yaptı. 

Her gün yeni tedbirler alınmasının daha öncekilerin yeterli etkinliği göstermediğini ve kurallara uyulmadığını ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Kemalettin Aydın, 20 yaş altı gençlere getirilen sokağa çıkma yasağının önemli olduğunu söyledi. 

Çin'de 9 yaş altı çocuk ölümünün olmamasının çocuklar daha az geçiriyor gibi bir algı yarattığını söyleyen Prof. Aydın, çocuk doktoru olan bir arkadaşı ile yaptığı konuşmada kendisine günde 15-20 çocuk yatırdıklarını ve 8 çocuğun da ventilatöre yani solunum cihazına bağlı olduğunu aktardıklarını belirtti.

Bu durumun da çocukların da yetişkinler gibi risk altında olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Aydın, Bakan Koca'nın vurguladığı 1 kişinin 16 kişiye hastalığı bulaştırmasının ortaya koyduğu gerçeğin ise bugüne kadar bireysel izolasyon ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını gösterdiğini söyledi. 

Günlük 2 bin 500 yeni vakayı değerlendiren Aydın, "bugün Türkiye'nin başarabileceği bir şey var" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Eğer yapmazsak da bunun bedelini ağır öderiz"

"Diğer ülkelerde her gün yüzde 30 artış var. Türkiye'de ise bir stabilite söz konusu. Cumartesi, Pazar ve Pazartesi bir uyum oldu. Bunun 3-4 hafta daha dişimizi sıkarsak platoyu uzun vadeye yayarız. Eğer yapmazsak da bunun bedelini ağır öderiz"