Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 6 Nisan itibariyle açıklanan rakamların ardından kritik değerlendirmelerde bulundu.

Şu anda vaka artış hızının İtalya ve İspanya'dan daha yüksek olduğunun altını çizen Prof. Ceyhan, "Yoğun bakım sıkıntısı yaşamayız ama bu kadar artışta yoğun bakım hekimi ve hemşiresi sıkıntısı çekebiliriz" dedi. Ceyhan, Türkiye'de izolasyona yüzde 90 uyulması halinde 200 bin kişi ile salgının biteceğini söyledi.

Dünya genelinde 180 ülkede, 1 milyon 300 bin kişinin enfekte olduğu yeni tip koronavirüs Kovid-19'a yakalanların sayısı Türkiye'de 30 bini aştı, vefat edenlerin sayısı ise 649'a yükseldi. 

Peki, bu sayılar ne ifade ediyor? Türkiye'nin vaka artış hızı İtalya ve İspanya gibi ülkeler baz alındığında geleceğe dönük bize ne anlatıyor? Türkiye iyi yolda denebilir mi?

Tüm bu soruların yanıtını CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp yönettiği Tarafsız Bölge programına konuk olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan verdi. 

Bizim vaka sayımız hızlı bir şekilde artıyor, bu hızı yavaşlatmamız lazım!

İtalya'da vaka artış hızının yüzde 7'lerde olduğunu bizde ise yüzde 10 civarında olduğunu belirten Prof. Ceyhan, "Bizim vaka sayımız hızlı bir şekilde artıyor. Bu hızı yavaşlatmamız lazım." dedi.

Şu an açıklanan rakamların 5-6 gün öncesinde enfekte olan hastalara ilişkin olduğunu belirten  Ceyhan, geçtiğimiz hafta Cuma günü alınan 31 şehre giriş çıkışların durdurulması, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirilmesi ve maske takma zorunlulaklarının etkilerini ise ilerleyen günlerde göreceğimizi ifade etti. 

 
Alınan kurallara yüzde 90 oranında uyulması halinde, bunun 8 milyon kişinin ya işi gereği ya da kuralı hiçe saydığı için sokağa çıktığı anlamına geleceğini belirten Ceyhan, buna göre ortaya çıkacak senaryoyu anlattı. Bu senaryoya göre yaklaşık 2 milyon kişinin enfekte olacağının düşünüldüğünü, bunun da 200 bin vakanın tespit edileceği anlamına geldiğini söyledi. 

Eğer tedbirlere yüzde 20 oranında uyulmazsa bu rakamların da iki katına çıkacağı uyarısında bulunan Prof. Ceyhan, mevcut artış hızına göre şu an yaklaşık yüzde 65'inin dolu olduğu yoğun bakım açısından bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü, ancak ciddi bir yoğun bakım hekimi ve hemşiresi sorunu yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, eğer vaka hızının daha da artması ve bir anda 100-150 bin hastanın hastanelere yığılması halinde bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşanacağını ve böylesi bir durumu değil Türkiye'nin dünyanın hiçbir ülkesindeki yoğun bakımların kaldırmasının mümkün olmadığının altını çizdi. 

Prof. Ceyhan'ın son sözü ise beklentiye ilişkindi: Beklenenden hızlı gittik ama bu şekilde gitmesini beklemiyoruz...