İzmir’in Bergama’daki Avvatlar Köyü içerisindeki ormanlık alana Doğaltaş Madencilik şirketi tarafından Granit Mermer Ocağı yapılmak istenmesine bölge halkı tepki gösterdi. 51 hektarlık ormanlık alanda binlerce ağacın kesilmesine neden olacak projeye ilişkin yapılması planlanan ÇED toplantısı Bergama halkının tepkisi üzerine iptal edildi.

Ajans Bakırçay‘ın haberine göre UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Kozak Yaylası’nda yapılması planlanan projeyle yılda 60 bin ton granit üretimi hedefleniyordu.

ÇED toplantısının yapıldığı yerde düzenlenen eyleme Bergama Çevre Platformu üyeleri, yerel halk ve bölge muhtarları katıldı. Bakanlık yetkilerinin “biz de çevreye duyarlıyız” sözlerine tepki gösteren yurttaşlar, taş ocakları yüzünden nefes alamaz hale geldiklerini ve projeyi istemediklerini söyledi.

“Para hırsına teslim etmeyeceğiz”

Eylemde söz alan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, Çevre Bakanlığına seslenerek taş ocakları istilasına son vermeleri gerektiğini belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından onlarca büyük şirketin doğalarını talan etmeye çalıştıklarını belirten Engel, “Biz Bergamalılar, Ayvalıklılar, Dikilililer, Kozak Yaylası’nın 16 köyü hep birlikte, bu güzellikleri üç beş kişinin para hırsına teslim etmeyeceğiz” dedi.