2021-2022 sezonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tiyatro desteğinden mahrum bırakılan Moda Sahnesi, verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Dostoyevski'nin ‘Yeraltından Notlar’ oyunu için Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesi gerekçe gösterilerek verilen 'destekten yoksun bırakma' kararı Ankara 17. İdare Mahkemesi'nden döndü.

Mahkeme kararında, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılacak yardımlarda, yönetmelikte belirtilen ve yukarıda yer verilen değerlendirme ölçütleri çerçevesinde projelerin objektif olarak değerlendirilmesi yapıldıktan sonra destek yararlandırılmamasına karar verilenlerin, hangi gerekçelerle yararlandırılmadıklarının somut ve net biçimde ortaya konulması gerekirken, değerlendirme ölçütlerine göre bir değerlendirme yapılmasının ve davacının destekten yararlandırılmamasına ilişkin somut gerekçeler ortaya konulmadan takdir yetkisine dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir" denildi.

 

‘TÜRK ÖRF VE ADETLERİNE AYKIRI OYUN’

Resmi adıyla “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Tiyatrolara Yardım Değerlendirme Komisyonu"; 2021-2022 sezonu için Moda Sahnesi'nin yaptığı destek başvurusunu reddetmiş, bunu ilgili yönetmeliğin "sanatsal yetersizliği" de içeren 8. maddesine dayandırmıştı. Değerlendirme Komisyonu’nun iki üyesi red gerekçelerini, “Türk örf ve adetlerine, geleneklerine aykırı oyunlar sergiliyorlar" diyerek açıklamışlardı.

Moda Sahnesi, Kültür Bakanlığı'nın özel tiyatrolara verdiği destekten yararlandırılmaması üzerine bir açıklama yaparak, konuyu mahkemeye taşıyacağını duyurmuştu.