İskoçya’daki Dundee Üniversitesi’nde bir sanatçı ve öğretim görevlisi olan Helen Gorrill, renk, ışık ve fırça darbesi gibi 40 değişkeni karşılaştırarak 5.000 tabloyu analiz etti.

Elde ettiği sonuçlara göre, Gorrill, bulgularının sanat dünyasını üzdüğünü söyledi: “Sanat dünyasının her zaman ileri görüşlü olduğunu düşünüyoruz, ama aslında öyle değil. Bu, sanat eserlerini satın alan insanların algısıyla ilgili. Sanat dünyası çok erkeksi bir dünyadır. Ayrıca başka kadınların başarılı olmalarına yardım eden çok fazla kadın görmüyoruz. Bu çok büyük bir sorun.”

İLK YÜZDE SADECE 12 KADIN SANATÇI VAR

Times’ta yer alan habere göre, sektör için veri sağlayan bir web sitesi olan Artprice.com, ciroya göre en çok satan on çağdaş sanatçının erkek olduğunu söylüyor. İlk 100’e ise sadece bir düzine kadın girebiliyor.

“BİLEREK SÜRDÜRÜLEN BİR SÜREÇ”


Gorrill, sözlerine, “Benim deneyimim, sanatla uğraşan birçok insanın sanat tarihi geçmişine sahip olduğu ve sanat tarihi okuyan birçok insanın aslında oldukça ayrıcalıklı olduğu. Bu nedenle ücret farkının neden var olduğunu ve hatta bunun önemli olduğunu anlamıyorlar. Ve hayatlarında çok rahat olan insanlar genellikle statükoyu değiştirmek istemezler” diyerek devam etti.

Bir sanat ajansı olan Artiq de, 2008’den 2019’a kadar dünya çapında müzayedelerde harcanan paranın sadece yüzde 2’sinin kadın sanatçılara gittiğini söyledi.

Gorrill, Alman ressam Georg Baselitz’in, kadınların erkekler kadar iyi resim yapamayacağını ve çalışmalarının daha düşük fiyatının kanıt olduğunu söyleyen bir makalesini okuduktan sonra araştırma yapmak için ilham aldı.

“Bu beni gerçekten kızdırdı,” diyen sanatçı, “umarım onun yanıldığını kanıtlamışımdır çünkü çalışmamda fırça darbelerinden renge her şeyi analiz ettim ve kadın ve erkek resimleri arasında hiçbir farkın olmadığını gördüm” diye ekledi.