İSTANBUL (AA) - Türk musikisi icracısı, hafız, mevlithan ve ses sanatkarı Kani Karaca, "Karanlıkta Bir Sada: Kani Karaca" sergisiyle yad ediliyor.

Usta sanatçının hayat hikayesi, hakkında söylenenler ve yazılanlar, bugüne kadar yayınlanmış ve tespit edilebilen plak, CD ve kasetleri, çeşitli özel eşyaları, hayatının çeşitli dönemlerindeki fotoğraflarının yer aldığı sergi, Nusret Çolpan Sanat Galerisi'nde açıldı.

Serginin açılışına, usta sanatçının sevenlerinin yanı sıra Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kani Karaca'nın oğlu Prof. Dr. Mehmet Ali Karaca, Prof. Dr. Abdullah Uçman ve yazar Mustafa Koç katıldı.

Fatih Belediye Başkanı Turan, burada yaptığı konuşmada, son devrin büyük ses sanatçılarından Kani Karaca'nın hatırasını yaşatmak amacıyla hazırlanan serginin klasik ve dini musikinin tanıtımına da katkı sağlamasını ümit ettiğini söyledi.

Turan, Fatih'in semt olarak İstanbul kültürünü taşıyan ve gelecek nesillere aktarması gereken bir yer olduğunu belirterek, "Fatih Belediyesi olarak, köklü musikimizin seçkin örneklerinin günümüze ulaşmasında büyük pay sahibi olan isimlerden merhum Kani Karaca'nın hem bizler için hem de genç nesiller için daha yakın tanınmasını arzu ettik. Kani Karaca, gerçekten müstesna bir insan. Hayat hikayesiyle, sanat değerleriyle, şahitlik ettiği dönemle, her açıdan gençliğe örnek olacak bir şahsiyet. Dolayısıyla Kani Karaca'yı tanıtmak da zaten Fatih'e yakışırdı." dedi.

Serginin küratörü Mehmet Güntekin de Kani Karaca için böyle bir sergi yapmanın önemine dikkati çekerek, serginin hazırlıklarına 3 yıl önce başladıkları dile getirdi.

Güntekin, serginin Fatih'te açılıyor olmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Kani Karaca üstadımızın ruhu şad olsun. Oğlu Mehmet Ali Karaca Bey onun hatırasını bize ulaştırdı. Her türlü malzemeyi değerlendirmek üzere hummalı bir şekilde çalıştık ve ortaya bu güzel sergi çıktı. Bu gibi etkinlikler böyle değerli isimleri anlatabilmek açısından çok yetersiz aslında ama şu var ki genç arkadaşlarımız bu isimlerin varlığının ne ifade ettiğinden çok fazla haberdar olmadıkları için çok önemli bir formasyonu yerine getirdiğine inanıyorum."

Sergide, Karaca'nın bugüne kadar hiç yayınlanmamış, Murat Bardakçı'nın arşivinde yer alan çok özel icraları da sanatseverlerle buluştu.

Sergi, 28 Nisan'a kadar gezilebilecek.