İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) özel destekçisi olduğu, iştiraklerinden Kültür AŞ’nin ise ana sponsorları arasında yer aldığı Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” sergisi, 19 Mart – 26 Nisan tarihleri arasında Plevneli Dolapdere’de sanatseverlerle buluştu. Pandemi koşullarında limitli sayıda ziyaretçi ağırlanan serginin kapısında kapanış gününe kadar uzun kuyruklar oluştu. İBB ve KÜLTÜR AŞ’nin destekleriyle sanatseverlerle ücretsiz buluşması sağlanan serginin hem daha çok İstanbullu hem de Türkiye genelindeki sanatseverler tarafından deneyimlenebilmesi için yeni bir çalışma yapıldı. KÜLTÜR AŞ’nin Kültür.İstanbul YouTube hesabında “360 Derece Sergi Turu” ve “Tam Sergi Turu” başlıklarında iki özel video yayınlanarak, sergi sanal gezi ile görmek isteyen herkesin ziyaretine açıldı.

İKİ VİDEO İLE SANAL GEZİ

KÜLTÜR AŞ’nin Kültür.İstanbul YouTube hesabından izlenebilen “360 Derece Sergi Turu”nda serginin katları arasında gezinti yapma imkanı sunuluyor. Sergi, ziyaretçinin tamamen kendi bakış açısıyla deneyimlenebiliyor. Bilgisayar, cep telefonu ya da tabletlerden hiçbir ek özellik ya da donanım gerekmeksizin videodaki yönlendirmelerle sergi alanında hareket ederek, koleksiyondaki eserler görülebiliyor. 360 Derece Sergi Turu’nu akıllı telefon ya da tabletleri ile deneyimleyenler ise cihazlarını hareket ettirerek veya tuşlara dokunarak ziyaretlerini gerçekleştirebiliyor.

KÜLTÜR AŞ’nin YouTube hesabından ulaşabilen “Tam Sergi Turu”nda ise katlar tek tek gezilebiliyor. Ayrıca eserlerle ilgili bilgiler de Refik Anadolu’un kendisinden dinlenebiliyor. Refik Anadol “Makine Hatıraları: Uzay” sergisinin bu iki farklı deneyim videosu, Kültür AŞ’nin Kültür.İstanbul YouTube hesabında 16 Mayıs Pazar gün sonuna kadar izlenebilecek.

360 Derece Sergi Turu: https://www.youtube.com/watch?v=2YUssC5yD7w

Tam Sergi Turu: https://www.youtube.com/watch?v=5JSBv3iJ-bU

KÜLTÜR AŞ YouTube: https://www.youtube.com/c/KültürİstanbulTV

REFİK ANADOL “MAKİNE HATIRALARI: UZAY” SERGİSİ

Yapay zekayı bir araçtan ziyade takım arkadaşı olarak gören medya sanatçısı Refik Anadol, bir süredir evreni, insan duyularını, makineleri ve belleği anlamak için kullandığımız, birbiriyle ilişkili anahtar kavramları, dijital sanat ve mimari merceğinden bakarak araştırıyor. Los Angeles’taki Refik Anadol Studio’nun İstanbul'da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzayla ilgili büyük veri kümelerine ışık tutan yeni bir kavramsal çerçeve sunuyor. “Makine Hatıraları: Uzay”, evrenin derinliklerini keşfetmeyi amaçlayan bilimsel girişimler ve makine zekası kullanılarak yapılan görsel spekülasyonlar aracılığıyla, bilgi kümelerinin açık uçlu estetik olanaklara dönüştüğü alternatif bir veri evreni yaratıyor.