Candaş Tolga Işık, her hafta sanat, spor ve siyaset dünyasından önemli isimleri tv100 ekranlarında ağırlıyor.

tv100 ekranlarının sevilen yüzü Candaş Tolga Işık, Az Önce Konuştum programında bu hafta ünlü tarihçi yazar Murat Bardakçı’yı canlı yayında konuk etti.

Tarihi belgelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Murat Bardakçı, “Belgeyi yorumlarsın ama belge şarttır. Türkiye’de şimdi çok kötü bir moda başladı. Türkiye’de çok kötü bir akım bu… Koskoca kazık kadar profesörler dergi koleksiyonlardan, gazete koleksiyonlarından tarih yazıyorlar, böyle şey olmaz” dedi.

“Eski Türkçe’nin okunması şarttır” diyen Bardakçı, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

 
 

“Cumhuriyet tarihi yazacaksın mesela bir olayı dergilerden ve gazetelerden alarak yazıyorlar. Olayları bu şekilde anlatıyorlar. Bu neye benziyor biliyor musun? Bundan 50 sene sonra şu andaki Türkiye’nin vaziyetini yazmak için muhalif gazeteye bakmak gibi. 180 derece farklıdır.

“ESKİ TÜRKÇE BİLMEYEN OSMANLI VE TÜRKİYE TARİHÇİSİ OLMAZ”

Tarih yazacak olan gazeteci hele Türkiye’deyse arşive girip çalışması; dolayısıyla gazete okumayıp; eski Türkçeyi okuması şarttır. Zaten eski Türkçe bilmeyen Osmanlı ve Türkiye tarihçisi olmaz.

 

 
 

 

“CUMHURİYET’İN KURULUŞ BELGESİNİ YAYINLADIM”

Cumhuriyet 1923’te ilan edildi. Özellikle Cumhuriyet tarihi ve Osmanlı’nın son dönemindeki çok önemli evrakı ben yayınladım. Bu söylediğim için özür diliyorum. Mîsâk-ı Millî kayıptı. Mîsâk-ı Millî’yi ben yayınladım. Ben Cumhuriyet’in kuruluş belgesini yayınladım”