Günlük 100 bin varil kapasiteye sahip olduğu açıklanan Gabar Petrol Sahası bugün açılıyor.

tv100 muhabiri Canan Altıntaş 2022 yılında karada keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alan Gabar'ı yerinde inceleyerek izlenimleri aktardı.

Günlük 100 bin varil kapasiteye sahip olduğu açıklanan Gabar Petrol Sahası bugün açılıyor. tv100 muhabiri Canan Altıntaş 2022 yılında karada keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasındra yer alan Gabar'ı yerinde inceledi. İşte tv100 muhabiri Altıntaş'ın anlatımıyla Gabar Petrol Sahası.

tv100 muhabiri Canan Karataş'ın aktardıkları şöyle;

"Şırnak Gabar’da yerden 2 bin rakım yükseklikteyiz. Burası terör örgütü PKK’nın kol gezdiği noktalardan Gabar, terörden arındırıldı. Meslek hayatım boyunca burada şehit haberleri, saldırılar ya da operasyonlar için geliyordum ilk kez güzel haberlerle geldim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdelediği yerlerden birisindeyiz.

Gabar’da çalışmalar terörden arındırıldıktan sonra 2 yıl önce başladı. Jeoloji mühendisleri uçaklarla keşif yaptı. Keşiflerle, hassas cihazlarla, sismik ve jeolojik araştırmalarla Gabar’ın altında altın madeni yani petrol bulundu. Daha önce helikopterle gelinen buraya 60 kilometre boyunca Türkiye Petrol mühendisleri işte buraya yol yaptı. Daha sonra sondaj kuyuları açıldı. Numuneler alındı. Aslında 2 nokta sondaj gemisi var ve isimlerini Türkiye tarihine geçmiş Şehit Aybüke Yalçın öğretmen ve Şehit Astsubay Esma Çevik’ten aldılar.

Bulunduğumuz yerden günlük 100 bin varil petrol çıkıyor. Burada askerler ve mühendisler zor koşullarda birlikte çalıştılar. Burada yeni bir yaşam alanı oluşturuldu.

Burada 1 milyar varil petrol potansiyeli var. Aynı zamanda keşif değeri 70 milyar dolar ve Arap petrolüyle aynı kalitede. Bu petrolün bulunması ekonomik anlamda Türkiye’ye çok katkısı var. 100 kuyu olacak şekilde planlamalar var, buradan alınan numuneler önce arındırılacak daha sonra piyasaya sürülecek. Bugün açılışı yapılacak kuyunun yıllık 3 milyar dolar katkı sağlaması planlanıyor. Gabar’dan petrol artık tankerlerle değil boru hattıyla taşınacak. Esma Çevik ile 20 kilometre mesafe var ve 256 metre derinliğe inildi ve bu 256 metreden sonra 150 metre daha inilerek bu petrol bulundu.

Aybüke sahasında günlük 100 milyon varil çıkarılacak. Burası aslında petrolün ana kaynaklarından birisi. Irak petrol zenginliği bilinen bir yer ve Gabar’la arasında çok yakın bir mesafe var. Suriye ve Irak’taki petrol zenginlikleri herkes tarafından biliniyor, Gabar’da bulunan petrol da ülkemize oldukça büyük ekonomik kazanç sağlayacak. Başka noktalarda aramalar devam ediyor. O bölgelerden de müjdeli haberleri bekliyoruz.