Çavuşoğlu 28 Mayıs seçimine ilişkin kritik mesajlar verdi.

"MİLLETİN İRADESİ BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE"


- Milletin iradesi başımızın üstünde. Milletimizin verdiği karar saygı duymak zorundayız. İlginç bir seçim süreci oldu, kampanya süreci dar bir zamana sıkıştırıldı. Bunun bir bölümünde diploması için Ankara ve Moskova'ya gittik. Genelde sahadaydık, komşu illerimize de gittik. Kampanya dönemi dar olduğu için istediğimiz çalışmaları yapamadık. İlk turda Cumhurbaşkanımıza oy vermeyen insanlara ulaşıyoruz, onlar da istikrarlı yönetim için bu dönem cumhurbaşkanımıza oy verecekler. 

"HALK İSTİKRAR İSTİYOR"


- İlk turda İnce ve Oğan'a oy verenlerden cumhurbaşkanımıza oy verme eğilimi gördük. Sağ-sol farklı görüşten olsalarda vatanını seven insanlar. Karşı ittifakta FETÖ, PKK, HDP işin içine girince halk bundan rahatsız. Terör örgütleri siyasetin içinde olmasın. Terör örgütlerine bu ülkede yer yok. Halk istikrar istiyor ve Türkiye yüzyılına inanıyor. Hangi vatanını seven insan, Türkiye’nin daha da büyümesini istemez? 

"İLK TURDA %49,5 DÜNYADA HER LİDERİN HAYAL BİLE EDEMEYECEĞİ BİR RAKAMDIR"


-  İlk turda %49,5 dünyada her liderin hayal bile edemeyeceği bir rakamdır. Sonuç itibariyle halk teveccühünü gösterdi ama ikinci turda görülüyor ki Cumhurbaşkanı’mızın oyu %56’nın üzerinde olacak. Anketlerde aşağı yukarı bu yönde söylüyor. Yurt dışında insanların koşa koşa oy veriyor. Bizin en büyük rakibimiz rehavettir. 

SİNAN OĞAN'IN KARARI


- Sinan Oğan milletçi bir arkadaş, çizgisini bilyiorum. Sinan Oğan’ın 3 seçeneği vardı, pazarlık yapmadı. Tüm bu gelişmeler karşısında duyarsız kalmayarak tarafını belli etti, bunun için insan linç edilir mi? Bugün Sinan Oğan’ı linç edenler ‘Kılıçdaroğlu’na destek veriyorum’ deseydi, linç etmezlerdi. Biz eleştirebiliriz ama linç etmiyoruz. Madem böyle bir kötü arkadaştı ama sayın Kılıçdaroğlu neden desteğini istedi? HÜDA PAR'a aynısını yaptılar. Gidiyorlar, görüşüyorlar ittifak olmayınca 'Hizbullah ile bağlantılı' diyorlar. Sayın Akşener masadan kalktı, aynı grup linç etti. Bir kadına en ağır küfürleri ettiler. 

"TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİ KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLİYOR"


- Numan Kurtulmuş, Ümit Özdağ ile görüştü. Karşı taraf ile de görüşüyor. Biz isteriz ki vatanını, milletini seven herkes bir yerde buluşsun isteriz. Öbür tarafta FETÖ, PKK var. Bunların olduğu yerde huzur ve istikrar olmaz. Tüm terör örgütleri Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. PKK'nın elebaşları, FETÖ'cülerin hepsi Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. Bu bir tesadüf mü? Bu üst aklın yönlendirmesi şeklinde olmuştur. Özdağ bir partinin lideridir, istişarelerden sonra kararını verecektir. 

"MAHALLE BASKISI YAPMIYORUZ"


- Kimseye mahalle baskısı yapmıyoruz, yapamayız, doğru da değil. Biz 85 milyonu kucaklamak istiyoruz. %88 katılım demokrasimizin zenginliği, gurur duyuyoruz. En çok eleştirenler bile ‘Türkiye’de demokrasi varmış’ demeye başladı, oysa bizde her zaman vardı

GENÇ SEÇMEN NE İSTİYOR?


- Gençler siyasete daha ilgili. Bunun cumhurbaşkanı liderliğinde seçme ve seçilme yaşını 18'e düşürmemizin çok faydası var. Gençlerin siyasete ilgili bizim açımızdan da çok önemli. Onların da taleplerini karşılamalıyız. Eğitim kalitesini arttırmamız lazım. Spora yönelik okulların sayısını arttırmalıyız. İş garantili meslek okullarını daha çok yaygınlaştırmalıyız.

- 50+1 ile ilgili karar verici ben değilim. Partimizin yönetimi var. Mecliste ilgili komisyonlar var. Bazıları 50+1 daha istikrarlı olur diyor. Bazıları enerjimizi çok harcıyoruz bu süreçte diyen de var. 

"ONLAR PROJE İTTİFAKI"


- Zıt görüşlerden partiler ittifak içinde olabilir. Halk bunlara güvenilip, güvenilmeyeceğini görür. Bizde de farklı partiler var ama et ve tırnak gibiyiz. Onlar proje ittifak, kimisi koltuk peşinde, kimisi de Erdoğan karşıtlığı yüzünden bir araya geldi.

"YENİ SİVİL ANAYASA İSTİYORUZ"


- Her zaman gelin, yeni bir sivil anayasa yapalım diyoruz. 12 Eylül Anayasa'sının darbe ruhu devam ediyor anayasada. Baştan sona yenilememiz lazım. ,

HÜDA PAR tartışmaları


- HÜDA PAR ile Kılıçdaroğlu görüştüler, anlaşamadılar. Anlaşsalardı HÜDA PAR'a yüklenirler miydi? Madem HÜDA PAR bu kadar kötü, neden görüştüler? HDP/YSP ile ittifak yapmayı tercih ettiler. Yeşil Sol Partisi, PKK'nın uzantısı. Tüm kararları PKK veriyor. Listeleri de onlar belirliyor. FETÖ ile ittifak yaptılar. 'Bütün FETÖ'cüleri, PKK'lıları devlete geri iade edeceğiz' demediler mi? CHP, Van'da Türk bayrağı dalgalandıramıyor, HÜDA PAR, Türk bayrağı ile miting yapıyor. 

"SALGIRGAN YAKALANMADI"


- (ABD'de Türkevi'ne saldırı) Saldırgan yakalanmadı. Saldırı sonrası levyeyi bırakararak gidiyor. Başkonsolosluğumuz, New York polis teşkilatı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile toplantı yapıldı. Saldırganın bulunması için çalışma sürüyor. İlave tedbirler alınıyor, polis noktası kurulana kadar New York polisi araçları orada nöbette olacak. ABD'deki diğer misyonlarımıza yönelik tedbirleri talep ettik. 

"10 MİLYON SURİYELİ YOK"


- (Kılıçdaroğlu'nun '10 milyon Suriyeli' iddiası) Birleşmiş Milletler 3,7 milyon civarında Suriyeli olduğunu açıkladı. Türkiye'de 10 milyon Suriyeli yok. Neden yalan söylemek ihtiyacı duyuyor? Bunu anlamak mümkün değil. Rakamlar ortada. İşte insanlar bundan güvenmiyor. Türkiye'yi yönetmeye talip bir kişi rakamlar ortada olduğu halde yalan söylememesi gerekir. Göndereceğiz demesi normal ama bu kelimenin arkasında söyledikleri yanlış. Bize göre de Suriyelilerin büyük bir bölümü gönderilmeli. Yüzde 100'ü dönmez. 550 bin gönderdik. Çok sayıda Afgan, Pakistanlı, Afrikalıyı gönderdik. İdlip'te 1 milyon Suriyeli'yi briket ev yaparak orada tuttuk. Rejimle bir çalışmaya girdik, milyonlarca Suriyeli'yi rejimin kontrol ettiği yere göndereceğiz. Bunun için de bir komisyon kurma kararı aldık. Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde... Bir yol haritası üzerinde çalışacaklar. Suriye'nin Kuzeydoğu'sunda PKK var. Buradan da PKK'yı temizlemek için işbirliği yapacağız. Arkasında kim olursa olsun, bizi ilgilendirmez. Terör koridoru oluşmasını engelledik. Bir de bu iş ırkçılık ile olmaz. Karşı taraf ile işbirliği yaparak göndermeliyiz. Biz bu konuda kararlıyız. Türkiye'de fazla sayıda Suriyeli var. Çok sayıda Suriyeli, Suriye'ye dönmelidir. İnsanı ve akılcı yöntemlerle döndürmek lazım.

"ESAD GÖRÜŞMESİ İLERİDE PLANLANIYOR"


- (Esad ile görüşme olacak mı?) İleride planlanıyor. 2 kere istihbarat ve savunma bakanları toplantısı yaptık. Dışişleri Bakan yardımcıları, Dışişleri Bakanları toplantıları yaptık. Komisyon kuruluyor, bu komisyon yol haritası üzerinde çalışacak. Sonra bunun üzerinden giderek liderler düzeyinde bir görüşmenin hazırlığını yapıyoruz. 

Ayrıntılar geliyor...