CHP 26. Dönem Milletvekili - Gazeteci Barış Yarkadaş, AKP iktidarının 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin ardından medyaya yönelik baskıyı gözle görülür bir şekilde artırdığını ifade etti. Yarkadaş, "Erdoğan hangi medya özgürlüğünden söz ediyor? Gazeteciler nefes alamıyor" tepkisini gösterdi.

BASKI VE SANSÜR ARTTI

Her ay düzenli olarak yayınladığı "Medyada Hak İhlalleri Raporu''nun Ağustos ayı verilerini kamuoyuyla paylaşan Yarkadaş, "Gazeteciler en sıcak Ağustos'lardan birini yaşadı; baskı, gözaltı ve sansür hiç eksik olmadı" dedi.

"EREN ERDEM BASKININ FOTOĞRAFIDIR"

Silivri Cezaevi'nde 428 gündür tutulan CHP PM Üyesi Eren Erdem'i ziyaretinin ardından raporunu açıklayan Yarkadaş, "Karşı Gazetesi Yayın Yönetmeni Eren Erdem'in uğradığı muamele, Türkiye'deki gazetecilerin durumunun özetidir. Eren Erdem, gazetecilere yönelik baskının fotoğrafıdır" diye konuştu.

"KAVAKÇI VE ALTUN AİLESİYLE İLGİLİ HABER YAPMAK YASAK"

Ağustos ayında baskıların hız kesmeden sürdüğüne vurgu yapan Yarkadaş, "AKP'li Kavakçı Ailesi'ne ilişkin tüm haberler mahkeme kararıyla yasaklanıyor. Kavakçı'nın İBB bursuyla ABD'ye gönderilmesini yazmak, konuşmak ve eleştirmek adeta yasaklanıyor. Hem buna, hem de Fahrettin - Fatmanur Altun çiftinin dört kurumdan maaş aldığını duyuran haberlere 'erişim engeli' kararı alınıyor. Bu sansür kabul edilemez" tepkisini gösterdi.

700 HABERE ERİŞİM ENGELİ

Kavakçı ve Altun'a ilişkin yaklaşık 700 haber, yorum ve twite mahkeme yoluyla erişim engeli kararı getirildiğini açıklayan Yarkadaş, "Medya bunları da yazıp çizemeyecek ve konuşamayacaksa ne yapacak?" diye sordu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un aynı zamanda basın kartlarını veren kurulun başında olduğunu da hatırlatan Yarkadaş, "Doğru bir habere sansür uygulatan kişi, Türkiye'de kimin gazeteci olup olmadığına da karar veriyor. Bu garabet bile medyamızın içine düşürüldüğü durumu gösteriyor" diye konuştu.

"PEMBE DEĞİL KARA TABLO"

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın RTGD Ödül Töreni'nde medya açısından pembe tablo çizmesine de tepki gösteren Yarkadaş, "Gerçekler hiç de öyle değil. Sadece Ağustos ayında 12 gazeteci gözaltına alındı. Medyada pembe değil, kara bir tablo var" dedi. Türkiye'de 145 gazetecinin hala cezaevinde olduğunu da hatırlatan Yarkadaş, "AKP Genel Başkanı Erdoğan hangi medya özgürlüğünden söz ediyor? Gazeteciler nefes alamıyor" tepkisini gösterdi.

HAK İHLALLERİNİN DÖKÜMÜ

Yarkadaş, Ağustos ayında medyada yaşanan hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

"12 gazeteci gözaltına alındı, 2 haber sitesi hakkına soruşturma başlatıldı. 1 gazeteciye dava açıldı, 1 gazeteci hakim karşına çıktı, 2 gazeteci saldırıya uğradı ve darp edildi. Birçok kitap ve dergi toplatıldı. Bir kaymakam Cumhuriyet Gazetesi'ne hakaret etti. İki habere ilişkin toplam 700 haber linki ve twit erişime engellendi."