Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, Gülen yapılanmasına ilişkin "darbe çağrışımı" davasında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozdu. Daire, tutuklu sanık Altan'ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Yargıtay'ın kararının ardından Altan, Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi. Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada müvekkilinin Silivri Cezaevi'nden tahliyesinin gerçekleştiğini söyledi. Çalıkuşu Altan'ın tahliyesinin ardından sosyal medya hesabında fotoğrafını paylaştı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Altan'a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, bozma kararını, Türk Ceza Kanunu'nun 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldı.


Ahmet Altan’ı bekleyenler arasında bulunan kardeşi Zeynep Altan, “Duyduğumuza göre şuanda yolda. Heyecanlıyım televizyonda duydum tahliye olduğunu. Bekliyordum ama bugün için olur mu, olmaz mı bilemediğimden evin önünde gelmesini dört gözle bekliyorum. Daha evvel çıktığında karşılayamamıştım kendisini, rahatsızdım. Şimdi ona sarılmak için aslan yürekli abimi dört gözle bekliyorum burada” dedi.

Taksi ile evine gelen Ahmet Altan’ı, kardeşi, çocukları ve bazı arkadaşları karşıladı.

Taksiden indikten sonra “Sarılamıyoruz birbirimize değil mi” diyen Altan’a, kardeşi Zeynep Altan sarıldı. Ahmet Altan daha sonra bagajdaki eşyalarını alarak taksi ücretini ödedi.

“BANA SORMADAN ALDILAR, BANA SORMADAN BIRAKTILAR”

Burada açıklama yapan Ahmet Altan, “Ben duygularımın ne olduğunu bilmiyorum doğrusunu istersen. Çünkü çıktım ama çok acele çıktık. Tam niye çıktığımı bilmiyorum. Yani hangi karardan çıktım, nasıl oldu. Bana sormadan beni içeri aldılar, bana sormadan beni dışarı bıraktılar, onun için tam bilmiyorum” şeklinde konuştu. Ahmet Altan daha sonra kardeşi ve çocukları ile yaşadığı apartmana giriş yaptı.

Yargıtay ikinci kez bozdu

İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Eylül 2016'da tutuklanan Altan ve Ilıcak'ı "darbe çağrışımı" davasında "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.

Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Tutuklu bulundukları süre göz önüne alınarak her ikisinin de tahliyelerine karar verilmişti.

Özgürlüğü 8 gün sürmüştü

Ancak Altan, savcılık itirazını değerlendiren 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla bir kez daha tutuklanmıştı. Bu nedenle Altan'ın özgürlüğü sadece sekiz gün sürmüştü.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay'a taşınmıştı.

AİHM'in hak ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Altan'ın geçici tutukluluk sürecinde meydana geldiği ileri sürülen hak ihlali iddialarına ilişkin davadaki kararını dün açıklamıştı. Mahkeme, Altan'ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altında olan "özgürlük ve güvenlik" ve "ifade özgürlüğü" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı. Buna karşılık, Altan'ın "siyasi gerekçeyle tutuklandığı" tezini kabul etmemişti.