İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. “Artık yeni 10 Ocak'lar yazmanın zamanı geldi, 60 yıl önce yazılan yasalardan eser yok” diyen Mehmet Mert, düşük maaşlar ve işsiz gazetecilere dikkat çekti

10 Ocak 1961 tarihinde, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiğini belirten İGD Başkanı Mehmet Mert, “Bugün 'çalışan gazeteciler günü' ya da 'bayramı' olarak anılıyor. Ne yazık ki 10 Ocak artık gazeteciler için bayram değil, sorunların dile getirildiği bir gün olmaya başladı. Günümüzde, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. İçler acısı durumdadır. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur” diye konuştu.

Basın yayın sektöründe işsizlik ve düşük ücretle çalışmanın rekor düzeyde olduğunu dile getiren ve iletişim fakültesi mezunlarının çaresiz durumda olduğunu ifade eden Mert, “Artık basın çalışanları bırakın iyi şartlarda çalışmayı iş bulmakta bile zorlanıyorlar. Her yıl iletişim fakülteleri binlerce mezun veriyor ancak bu rakamların çok az kısmı aynı sektörde iş imkanı bulabiliyor. Binlerce gazeteci işsiz, yüzlerce gazeteci yargılanıyor, gözaltında ve tutuklu bulunan meslektaşlarımız var. Mesleki baskılar, işten atmalar, otosansür her geçen gün artmakta. Bugün gazetecilik yapmak ne kadar kolaylaşmış gibi görünse de mesleki değerlerden uzaklaşma da bir o kadar da hızlandı. Basın hürriyeti bütün diğer hürriyetlerin üzerindedir diye atıp tutuyoruz. Gelişmiş ülkelerde, öneclik olarak sanatta, eğitimde, müzikte, medyada özgürlükten yana tavırlar alındığını biliyoruz. Ancak Türkiye'de medya özgürlüğüne baktığımızda ne yazık ki durumun pek iç açıcı olmadığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Artık yeni 10 Ocak'lar yazmanın zamanı geldiğini ifade eden Mehmet Mert, “Mesleğini doğru dürüst yapan basın-yayın organlarını, bağımsız gazetecileri, yazarları, toplumu doğru ve sağlıklı yönlendiren sosyal medya uzmanlarını devlet desteklemelidir. Basına yeni kaynaklar oluşturularak fakultelerin mezun verdiği gençlerimize sağlıklı çalışma alanları sağlanmalıdır. Görevi kamuoyunu aydınlatmak olan her türlü basın yayın organlarına bu görevlerini yapma imkanları sunulmalıdır” tavsiyesinde bulundu. Mert, açıklamasının sonunda, “Bütün bu şartlara rağmen mesleğini yürüten, yürütemeyen meslektaşlarımın; 10 Oocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bir an önce daha sağlıklı ve olanaklı imkanlarda mesleklerini yerine getirmelerini diliyorum” dedi.