Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, MOTTO ve Bulgu Araştırma Şirketi’nin Başkanı Semih Turan’a yaptıkları son anketi sordu, sonuçları köşesinden paylaştı.

İşte Barış Yarkadaş'ın bugünkü köşesi: 

Bu sorunun cevabını bugüne dek yaptığı tüm araştırmaların sonuçları, neredeyse kılı kılına çıkan MOTTO ve Bulgu Araştırma Şirketi’nin Başkanı Semih Turan’a sordum. Turan, “Türk seçmeni genelde erken seçime sıcak yaklaşmaz ancak bu kez tablo farklı” yanıtını verdi.

AKP VE MHP SEÇMENİ NE DÜŞÜNÜYOR?

KRT TV’de yayımlanan Şimdiki Zaman programı için 26 ilde 1808 denekle yapılan araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya hazırlandıklarını belirten Semih Turan, “Bizim seçmenlerimiz genelde seçimlerin zamanında yapılmasını isterdi. Ancak bu kez MHP ve AKP seçmenlerinin bir kısmı da erken seçim istiyor” dedi. Araştırmaya göre, seçmenin 47.2’si “erken seçim’’, 46’sı ise “zamanında seçim’’ diyor. 6.8’i ise “Fikrim yok” demeyi tercih ediyor.

TALEP KARŞILIK BULUYOR

Semih Turan ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, toplumda ‘’Erken seçim yapılsın” talebi yavaş yavaş ete kemiğe bürünüyor. Erken seçim isteyen seçmenlerin partilere göre dağılımı göz önüne alındığında, tablo daha net anlaşılıyor. Araştırmaya göre, CHP seçmeninin yüzde 82’si, AKP’lilerin yüzde 22’si, MHP’lilerin yüzde 31.7’si, HDP’lilerin yüzde 81.7’si, İYİ Partililerin ise yüzde 74’ü “Erken seçim yapılsın” diyor. Turan, “Erken seçimin bu kadar çok istendiği başka bir dönem olmamıştı” tespitini de kayda geçiriyor.

Ankete göre “Bu pazar seçim olsa…”

Semih Turan hocayı yakalamışken, partilerin son oy oranlarını öğrenmeden bırakmadım. Turan’ın araştırmasına göre, CHP’de istikrarlı bir yükseliş var.

Araştırmanın sonuçları ise şöyle: Bu pazar günü seçim olursa, ‘’kararsızlar dağıtıldığı’’nda CHP 27.9, AKP 32.4, İYİ Parti 13.8, MHP 8.4, HDP 8.3, Deva 2.8, Yeniden Refah Partisi 1.6, Gelecek 1.4, Saadet 1.4, Hüda Par 0.6, Zafer Partisi 0.2, Memleket ise 0.5 oranında oy alıyor.

MUHALEFET BU KEZ BAŞARACAK’

Turan’ın elindeki araştırmanın sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi de muhalefet açısından umut veriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda “istikrarlı bir yükseliş” olduğunu belirten Semih Turan, yazı yayına hazırlanırken, bu sonuçları son kez elden geçirdiklerini bu yüzden kesin bir rakam paylaşamayacağını belirtti. Turan, kesinleşmiş bulguları KRT’deki programa yetiştireceklerini ve kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.


Semih Turan

GÜL’Ü DE SORMUŞLAR

Ancak, gelen ilk sonuçlar, Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın yapılacak olan ilk seçimde başarı elde edebileceklerini gösteriyor. Recep Tayyip Erdoğan karşısında kaybedecek tek kişi ise Abdullah Gül olarak görünüyor. Özellikle CHP seçmeni, “Gül aday olursa oy vermem” , “Gül aday yapılırsa kesinlikle sandığa gitmem” diyor.

Erdoğan, Soros’la o iğrenç sözlerin ardından görüştü

AKP’li Bülent Arınç, durdu durdu 12’den vurdu. Arınç, katıldığı bir TV programında, ünlü para spekülatörü George Soros’a ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, AKP’nin siyasal iki yüzlüğünü de göstermiş oldu. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soros’a yönelik sözlerine katılmadığını belirten Arınç, “Soros’un Açık Toplum Vakfı baş tacımızdı. Vakfın başındaki Can Paker’den done alır bunları kullanırdık. Kendisiyle beş kez görüştüm” dedi.

O SÖZLERİ UNUTMADIK!

AKP’li Arınç, Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye Başkanı Can Paker ile 2002 ve sonrasında görüşürken, partisinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise direkt Soros’la görüşmeyi tercih etmişti. Hem de üç kez… Üstelik bunlardan biri, Soros’un Sabancı Üniversitesi’nde yaptığı o iğrenç konuşmanın ardından gerçekleşti.

2002 yılının Mart ayında Türkiye’ye gelen Soros, Sabancı Üniversitesi’nde konuşurken, bir soru üzerine “Türkiye’nin Arjantin’den tek farkı stratejik pozisyonudur. Bu stratejik pozisyonuna bağlı olarak, Türkiye’nin en iyi ihracat ürünü de ordudur” demişti. Kısacası, Türk ordusunun “Lejyoner” gibi kullanılması gerektiğini söylemişti.

GÖRÜŞMENİN FOTOĞRAFI

Çok geçmedi; Soros’un bu sözlerinin ardından, daha doğrusu tam bir yıl sonra, Soros ve Erdoğan, Davos Zirvesi’nde buluştu. 26 Ocak 2003’te de birlikte fotoğraf verdiler.


“Irak” gündemiyle toplanan Davos Zirvesi’nin hemen ardından, ABD’nin Irak’ı işgal etmesi gündeme geldi. ABD, Türk ordusunun da bu operasyona fiili olarak katılmasını istiyordu. Bunun için ise ‘tezkere’ gerekiyordu. CHP 1 Mart 2003’te Meclis’e gelen bu tezkereye ‘Hayır’ oyu verdi. AKP yönetimi ise tezkereyi geçirmek için canhıraş bir çaba gösterdi.

TASFİYE

Tezkereye ‘Hayır’ oyu veren 90’a yakın AKP milletvekili, siyaseten tasfiye edildi, bir daha listelere konulmadı. “Türk ordusu en iyi ihraç ürünüdür’’ görüşüne katılan AKP’liler ise Soros’un görüşleri doğrultusunda tezkereye “Evet” oyu verdi ve iktidar olarak yollarına devam etti.

Soros tartışmaları Osman Kavala üzerinden gündeme gelince, AKP ve MHP kendileri dışındaki herkesi “Sorosçu’’ ilan etti. Bu yüzden olan biteni özetlemek ve hatırlatmak istedim.