Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutuklu iş insanı Osman Kavala için "Soros artığı" sözleriyle başlayan polemiği değerlendirdi. Bülent Arınç'ın açıklamalarına işaret eden Yarkadaş, Soros'un “Türkiye’nin Arjantin’den tek farkı stratejik pozisyonudur. Bu stratejik pozisyonuna bağlı olarak, Türkiye’nin en iyi ihracat ürünü de ordudur” sözlerini hatırlattı.

"Erdoğan, Soros’la o iğrenç sözlerin ardından görüştü" diyen Yarkadaş'ın köşesinden ilgili bölüm şöyle:

AKP’li Bülent Arınç, durdu durdu 12’den vurdu. Arınç, katıldığı bir TV programında, ünlü para spekülatörü George Soros’a ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, AKP’nin siyasal iki yüzlüğünü de göstermiş oldu. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soros’a yönelik sözlerine katılmadığını belirten Arınç, “Soros’un Açık Toplum Vakfı baş tacımızdı. Vakfın başındaki Can Paker’den done alır bunları kullanırdık. Kendisiyle beş kez görüştüm” dedi.

O SÖZLERİ UNUTMADIK!

AKP’li Arınç, Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye Başkanı Can Paker ile 2002 ve sonrasında görüşürken, partisinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise direkt Soros’la görüşmeyi tercih etmişti. Hem de üç kez… Üstelik bunlardan biri, Soros’un Sabancı Üniversitesi’nde yaptığı o iğrenç konuşmanın ardından gerçekleşti.

2002 yılının Mart ayında Türkiye’ye gelen Soros, Sabancı Üniversitesi’nde konuşurken, bir soru üzerine “Türkiye’nin Arjantin’den tek farkı stratejik pozisyonudur. Bu stratejik pozisyonuna bağlı olarak, Türkiye’nin en iyi ihracat ürünü de ordudur” demişti. Kısacası, Türk ordusunun “Lejyoner” gibi kullanılması gerektiğini söylemişti.

GÖRÜŞMENİN FOTOĞRAFI

Çok geçmedi; Soros’un bu sözlerinin ardından, daha doğrusu tam bir yıl sonra, Soros ve Erdoğan, Davos Zirvesi’nde buluştu. 26 Ocak 2003’te de birlikte fotoğraf verdiler.

“Irak” gündemiyle toplanan Davos Zirvesi’nin hemen ardından, ABD’nin Irak’ı işgal etmesi gündeme geldi. ABD, Türk ordusunun da bu operasyona fiili olarak katılmasını istiyordu. Bunun için ise ‘tezkere’ gerekiyordu. CHP 1 Mart 2003’te Meclis’e gelen bu tezkereye ‘Hayır’ oyu verdi. AKP yönetimi ise tezkereyi geçirmek için canhıraş bir çaba gösterdi.

TASFİYE

Tezkereye ‘Hayır’ oyu veren 90’a yakın AKP milletvekili, siyaseten tasfiye edildi, bir daha listelere konulmadı. “Türk ordusu en iyi ihraç ürünüdür’’ görüşüne katılan AKP’liler ise Soros’un görüşleri doğrultusunda tezkereye “Evet” oyu verdi ve iktidar olarak yollarına devam etti.

Soros tartışmaları Osman Kavala üzerinden gündeme gelince, AKP ve MHP kendileri dışındaki herkesi “Sorosçu’’ ilan etti. Bu yüzden olan biteni özetlemek ve hatırlatmak istedim.