New York Times'a konuşan CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, "Salgın önlenebilirdi, ancak AKP iktidarı yeterli tedbir almadı" dedi.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, bugünkü sayısında Türkiye'de de yaşanan CoronaVirüs salgınını mercek altına aldı.

Carlotta Gall imzasıyla yer verilen haber analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin görüşlerine geniş bir yer ayrıldı.

 

Aynı analiz haberde CHP İstanbul eski Milletvekili - Gazeteci Barış Yarkadaş'ın görüşleri de geniş bir biçimde yer aldı.

Yarkadaş'ın salgını eski bir parlamenter ve aktif gazetecilik yapan bir yurttaş olarak takip ettiğini belirten New York Times, sayfalarında Yarkadaş'ın özetle şu görüşlerine yer verdi:

"Eski bir parlamenter olan ve şu an gazetecilik yapan Barış Yarkadaş, 'Salgın önlenebilirdi, ancak AKP iktidarı yeterli tedbir almadı' görüşünü savunuyor.

Ülke çapında yapılan testlerin yetersiz olduğunu ve gerçekte çok daha fazla enfekte hasta olabileceğini söyleyen Yarkadaş, "Türkiye, ekonomik kaygılar yüzünden, kritik kararları almakta gecikti. Erdoğan ve partisi AKP’yi vizyon eksikliği yüzünden bu sorunu anlayamadı ve çözüm üretemedi. Yurt içi ve yurt dışı uçuşların yanı sıra, yurtiçi mobilizasyonu engelleyecek önlemler alınmadı. Hareketlilik sonlandırılmadı. Şu an bile, milyonlarca insan işe gitmek zorunda kalıyor. Çünkü, hükümetin yurttaşlara verecek parası yok. İnsanlar bu yüzden evde kalamıyor."

Türkiye'nin yeterli önlem alındığı takdirde, Güney Kore olma fırsatını yakalayabileceğini, ancak bu fırsatın kaçırıldığını belirten Yarkadaş, "Şu an ne yazık ki; İtalya ve ABD olma yolundayız" diye konuştu. Yarkadaş, hükümetin pandemi raporlarını ciddiye almaması ve gereğini yapmaması yüzünden Türkiye'nin zor bir sürece girdiğini de sözlerine ekledi.