Türk Tabipleri Birliği (TTB) ölüm tehditleri alan, Doktor Esin Davutoğlu Şenol'a ilişkin “Bilimin ve sağlığın tarafıyız, Esin Şenol ve bilim insanlarının yanındayız” sloganıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde, açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticileri, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı emek, meslek örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Susmuyoruz korkmuyoruz hiçbir yere gitmiyoruz,” “Bakan uyuma sağlıkçıya sahip çık” sloganları atılırken, “Bilimin yanında karanlığın karşısındayız” dövizleri taşındı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Covid-19’un dünya için bir turnusol olduğunu belirtti. Fincancı, “İktidarın birçok hakikati gizlemesine karşı bizler gerçekleri söylemeye devam ettik. Halk sağlığını tehdit edenler bunları nasıl seyrettiyse ölümleri, şiddeti ve baskıları da seyretti. Halk sağlığı için mücadele etmeye devam edeceğiz, hakikatin inşasını yaşatacağız” dedi.

‘İKTİDARIN SÖYLEMLERİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL’


Ardından söz alan TTB Merkez Konseyi Üyesi Nursel Şahin, Prof. Dr. Esin Şenol’un açık bir şekilde tehdit edilmesinin iktidarın politikalarından bağımsız olmadığını belirtti. 

Pandemi konusunda iktidarın gerçekleri ifade etmeyen açıklamaları, bilim insanlarını ve hekimleri değersizleştiren, bilimsel önerilerini yok sayan söylemleri, etkili ve yeterli cezalandırıcı bir şiddet yasasının olmayışının sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti tetiklediğinin altını çizen Şahin, “Şiddet, sağlık alanında her geçen gün artarken, bilim karşıtlarının hakaret ve tehditleri karşılıksız kalmakta, herhangi bir yasal girişim ve takip yapılmamaktadır. Tüm bunların sonucunda, doğrudan bilim insanlarımızın canına kastedilmiş, Esin hocamız tehdit edilmiştir” şeklinde konuştu. 

'YAŞAM HAKKINA SALDIRI'

 

İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenen Şahin, “Söylediklerimiz yetkililer tarafından ciddiye alınmalıdır. Nefret diliyle, bilim insanlarını hedef göstererek örgütlü bir faaliyet yürüten aşı karşıtı çevrelere karşı İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı görmezden gelen tutumlarından vazgeçmeli, gerekli girişimleri bir an önce başlatmalıdır, zira Prof. Dr. Esin Şenol nezdinde aslında bilime, akla, hakikate, yurttaşlarımızın sağlığına, yaşam hakkına saldırılmıştır” diye belirtti.

‘SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNLEM ALMIYOR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ise, yapılan saldırı ve baskıların iktidar nezdinde gerçekleştiğini ifade etti. Toğrul, “Bilim adına çalışan, bilim adına hizmet eden sağlıkçılar, her gün bu durumlarla karşı karşıya kalıyor. Saldırılar ve şiddete ilişkin, Sağlık Bakanlığı önlem almıyor. Bu sorunun artık ertelenmemesi gerektiğini belirtiyoruz. Sağlık emekçilerinin yanındayız. Esin Hocamızı yanlız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘FAİL ORTALIKTA GEZİYOR’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir de Şenol’un bilimi savunduğu için hedef alındığına dikkat çekerek, “Olayın gelişiminde açık bir tehdit söz konusu, saldırıları gerçekleştiren fail, birileri tarafından sırtı sıvazlanarak, ortalıklarda gezmektedir. Cumhuriyet Savcısı’nın adaletli davranması gerektiğini vurguluyoruz” diye ekledi.

‘BİLİME SAHİP ÇIKIN’ 

Son olarak ölüm tehditleri alan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol söz aldı. Şenol, “Şiddete ve saldırılara karşı mücadele edin.  Hiçbiriniz susmayın, bilime ve bize sahip çıkın” ifadelerini kullandı. Açıklama konuşmalar ardından alkışlar eşliğinde sona erdi.