Chia tohumları küçük olabilir, ancak besin açısından inanılmaz derecede zengindirler. Eski Aztek ve Maya diyetlerinde temel bir unsur olan bu tohumlar, yüzyıllardır sağlığa faydaları için lanse edilmiştir. Peki bu küçük tohumların sağlığa faydaları nelerdir?

Aslen Güney Amerika' ya özgü olan chia tohumları; adaçayı bitkileri cinsine ait olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Chia tohumlarındaki antioksidanlar, mineraller, lif ve omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını iyileştirebilir, güçlü kemikleri destekleyebilir ve kan şekeri yönetimini iyileştirebilir. Dahası, chia tohumları çok yönlüdür ve birçok tarifte kullanılabilir.

İşte hepsi bilim tarafından desteklenen chia tohumlarının sağlığa 3 faydası.

 

1. Son derece besleyici

Tarihsel olarak, Aztek ve Maya uygarlıkları tohumları diyetlerinin yanı sıra tıbbi amaçlar, dini ritüeller ve kozmetikler için kullandılar. Bugün dünyanın her yerinden insanlar chia tohumlarının tadını çıkarıyor. Eski uygarlıklar chia tohumlarını son derece besleyici olarak gördüler.


kalori: 138
protein: 4.7 gram
yağ: 8.7 gram
alfa-linolenik asit (ALA): 5 gram
karbonhidrat: 11.9 gram
lif: 9.8 gram
kalsiyum: Günlük Değerin (DV) %14'ü
demir: DV'nin %12'si
magnezyum: DV'nin %23'ü
fosfor: DV'nin %20'si
çinko: DV'nin %12'si
B1 vitamini (tiamin): DV'nin %15'i
B3 vitamini (niasin): DV'nin %16'sı
Bu beslenme profili, yaklaşık iki yemek kaşığı kadar tek bir porsiyon için olduğu düşünüldüğünde özellikle etkileyicidir.

 

2. Antioksidanlarla yüklü

Chia tohumları ayrıca mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar sadece chia tohumlarındaki hassas yağları bozulmaya karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzda birikirse hücre bileşiklerine zarar verebilecek serbest radikaller olarak bilinen reaktif molekülleri nötralize ederek insan sağlığına fayda sağlar. Örneğin, serbest radikal hasarı yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunur .


Chia tohumlarındaki spesifik antioksidanlar arasında klorojenik asit, kafeik asit, mirisetin, kuersetin ve kaempferol bulunur. Bunların hepsinin, antikanser özelliklerinin yanı sıra kalbiniz ve karaciğeriniz üzerinde koruyucu etkileri olabilir.

 

3. Kilo kaybını destekleyebilir

Chia tohumlarındaki lif ve protein, kilo vermeye çalışanlara fayda sağlayabilir. 28 gram chia tohumu, 10 grama yakın diyet lifi içerir. Bu, ağırlıkça %35 oranında lif oldukları anlamına gelir. Bu konuyla ilgili araştırmalar karışık olsa da, bazı araştırmalar lif yemenin aşırı kilo ve obeziteyi önlemede rol oynayabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, chia tohumlarındaki protein iştahı ve gıda alımını azaltmaya yardımcı olabilir.