Sözcü yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde salgın ve sağlık harcamaların taşıdı.

"Son iki haftada ülkenin farklı illerinde beş doktor Covid-19 sebepli yaşamını yitirdi. Onlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı günlük veriler arasında yer alamadı" diyen Toker, salgınla ilgili şunları kaydetti: 

"Sağlık Bakanlığı'nın pandeminin başından beri sürecin dışında tuttuğu Türk Tabipleri Birliği, aktif hasta sayısının resmen açıklanan sayının 10 katı olduğunu bildiriyor.

Tutarsız önlemler, keyfi açılışlar salgının kontrolünü zorlaştırdı. Yatak kapasiteleri yetmiyor.

Branş dışı alanlardaki doktorlar da Covid-19 sahalarında görev yapıyor.

Bilkent Şehir Hastanesi'nin “kamu özel işbirliği” modeliyle işlettiği hastanede gelir kaybı yaşamaması amacıyla, Ankara'da kapatılan kamu hastanelerinin yeniden açılacağı konuşuluyor.

Doktorlara, hemşirelere ülke genelinde bütün sağlık çalışanlarına şiddet olayları artıyor.

VERİLER TUTMUYOR

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veriler ile bakanlığa bağlı il sağlık müdürlüklerinin paylaşımları dahi artık birbirini tutmuyor. İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, 25 Ağustos'ta Malatya'da 28 ölüm vakası varken, aynı gün Türkiye genelinde 18 ölüm vakası bildirildiğine dikkat çekti.

Çıray, sahadan gelen bilgilere göre, entübe ve yoğun bakım hasta sayılarının, nisan ayı başındaki sayıların üzerine çıktığını belirtiyor:

COVID RAPORLARI İADE

“Meslektaşlarımın başının derde girmemesi için yayınlayamıyorum ancak ölüm sebebine Covid-19 yazılmış vefat raporlarından iade edilenler mevcuttur. Gaziantep'te sadece bir mezarlığa bir günde Covid-19 pozitif olan tam sekiz kişi defnedilmiştir. (…) Bunun yanında SGK özel hastanelere para ödememeye başlamıştır.”

USHAŞ NEREYE KOŞUYOR?

Toker, USHAŞ konusunda çarpıcı bilgile verdi:

"USHAŞ yani Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş., kuruluşuna Sağlık Bakanlığı'nın öncülük ettiği, 10 milyon TL kuruluş sermayesini Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ödediği bir şirket.

Uluslararası sağlık hizmetleri tanıtımı, önerilerde bulunma, (demeçlere göre kısaca sağlık turizmi) amacıyla kurulduğu açıklansa da 4 Şubat 2019 tarihli Ticaret Sicil'de ilan edilen faaliyet alanlarının hayli uzun bir listeye yayıldığı görülüyor.

A harfinden Ş harfine kadar 23 madde. Bu uzun listede “tıbbi malzeme ilaç ve cihaz tedariki yapmak” da var. Bu tedarik, teknik anlamda ihaledir oysa.

Halkın parasıyla kurulduğu halde, Sayıştay denetimine tabi olmayan, tıpkı Türkiye Varlık Fonu gibi özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket olan USHAŞ, Kamu İhale Kanunu'ndan da muaf. İstediği gibi alım yapabiliyor. Yüzlerce milyona ulaşan alımlar şeffaf değil.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, USHAŞ'ı kimin nasıl denetleyeceğini, şirketin satın aldığı test kitlerine dair soru önergeleri vermişti. Dahası, yönetiminde Medipol'den isimler olduğunu da duyurdu. Yeni bilgi:

USHAŞ A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı geçtiğimiz günlerde değişti. İki dönem üst üste AKP Pendik Belediye Başkanlığı yapan, Medipol Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Dr. Salih Kenan Şahin getirildi. Şahin'in Bakan Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi'ndeki görevi, şirket açıklamasındaki özgeçmişte yer almadı.

USHAŞ birçok açıdan izlemeye, dikkate değer bir şirket. Özellikle de Covid-19 mücadelesinde yaşamını yitiren, ağır koşullarda görev yapan sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmediği bir bütçe mantığı içinde, neyi nereye harcadığı belli olmadığı için."