Kovid-19 aşısı geliştirmek için dünyada bilim insanları yoğun çalışma sürdürürken, Prof. Dr. Nesrin Özören ve ekibi, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Laboratuvarı'nda yürüttüğü aşı çalışmalarında hayvan deneyi aşamasına geçti ve aşı prototipini farelere uyguladı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören konuyla ilgili şöyle dedi:

Faz-1'e giderken, insan deneyine başlamadan önceki adımları tek tek yerine getiriyoruz ki herkes bize güvensin, sağlam adımlarla ilerlediğimizi görsün. Çok hevesle, heyecanla genç arkadaşlarımızla burada çalışıyoruz.

Bu seneyi klinik öncesi çalışmalarla bitireceğimizi öngörüyoruz. Faz-1 deneyini ocak-şubat gibi yapabilirsek bizim için başarı olacak. Verdiğimiz proje 12 aylıktı, nisanda başladı ve nisanda hayvan deneylerini bitirmeyi planlıyorduk. 2-3 ay öncesinden bitirebilirsek bu, bizim için sevinç kaynağı olacak.

Yurt dışından büyük şirketler daha önce bilinen teknolojilerle daha hızlı yol aldı, bazı şirketler canlı virüs deneyini ACE-2 farede veya maymunda yapmadan insanda yapmaya başladı. İnsana başlayınca yanında da maymun deneyini yaptılar, o yüzden bizden 3-4 ay önce gidiyorlar. Bu bir süreç ve uzun yarış, önce sprint atanlar mı kazanacak maratonun devamını getirenler mi kazanacak hep beraber görmüş olacağız