DHA - Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan annelerin emzirmeye devam edip etmemesi gerektiği konusunda toplumda kafa karışıklığı devam ediyor.

Anne sütünün bebek sağlığı için mucizevi bir zırh olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Öğr. Gör. Dr. İpek Ada Alver, “Anne sütünde karbonhidrat, yağ, proteinler ve mineraller başta olmak üzere özellikle patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalar üzerinde mikrobiyostatik (mikroorganizmaların üremesini durdurucu), mikrobisidal (mikroorganizmaları öldürücü), antiviral özellikte, antienflamatuar (iltihap giderici) etkili ve bağırsak sistemini kuvvetlendirici immunoglobulinler (IgA olmak üzere IgG, IgM, IgD, IgE gibi) bulunmakta" diyerek şu sözleri kaydetti:


'ANNE SÜTÜ DOĞAL BİR AŞIDIR'

"Anne sütü adeta doğal bir aşıdır ve bebek sağlığı için mucizevi bir zırh özelliği gösterir. Doğumdan sonra ilk 30 dakika-1 saat içerisinde bebeğe “ilk süt” denilen daha koyu kıvamlı ve sarımtırak renkli kolostrum sütünün verilmesi gerekiyor. Çünkü doğumdan sonra ilk 5 gün boyunca salgılanan kolostrum sütü içinde yüksek oranda immünoglobulinler vardır ve doğadaki hiçbir besin bu derece bağışıklık sistemini güçlendirici faktörler içermemektedir. Kolostrum, bebeğin gastrointestinal sistemini mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar ve böylece yenidoğan bebeği dış ortamdan gelecek patojen mikroorganizmalara karşı korur."


Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, annelerin emzirme döneminde ya da hamileliğin ilk 3 ayından sonra Covid yaptırmaları gerektiğini de vurguladı. Alver, Covid pozitif annelerin tedavilerini aksatmamasının kritik önem taşıdığı uyarısı da yaptı.